|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавна сигурност и КГБ в помощ на Олимпийските игри в Москва’80 ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 08 Август 2016 19:04

alt

Бившата Държавна сигурност и съветският Комитет за Държавна сигурност (КГБ) са били впрегнати да работят съвместно по планирането, подготовката и осъществяването на серия от мероприятия за успешното провеждане на летните олимпийски игри в Москва, СССР, през юли-август 1980 г.

Това разкриват архивни документи на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Въпросният документ е строго секретен план относно: Организиране на контраразузнавателната работа по подготовката и участието на българските спортисти в 22-те летни олимпийски игри „Москва’ 80” за периода 1 октомври 1979 – 15 юли 1980 г.

Той е подготвен от началника на Шесто управление за борба с идеологическата диверсия ген. Петър Стоянов и е утвърден от зам.-министъра на вътрешните работи ген. Григор Шопов.

 В Шесто управление неслучайно стои зад тази дейност, тъй като в неговата структура съществува специално звено за следене на спортната общественост в България за отклонения от комунистическата идеология.

През есента на 1979 г. Шесто прави прогноза на базата на анализа на получените дотогава в управлението данни, че към Олимпийските игри в Москва, които са първото подобно спортно събитие в страна от Източния блок, изключителен интерес проявяват „капиталистическите страни, техните специални служби и подривни центрове”.

Подчертава се, че „реакционните центрове, органи и организации на Запад продължават пропагандния шум за „нарушаване” на човешките права в СССР, критикуват „тоталитарния” режим, използват всички налични средства за дискредитиране на Московската олимпиада и реалния социализъм”.

За пресичане на тези замисли и дейността на „противника” Шесто управление предприема редица мероприятия.

Те се ръководят от специално образувано за целта оперативно бюро под ръководството на началника на Шесто ген. Петър Стоянов, който преди 9 септември е един от най-младите партизани в отряда „Чавдар”, близък до Живков и човек известен в ДС с проблемите си с алкохола.

Строго секретният план предвижда съгласуване на мероприятията с КГБ и „братските органи за сигурност”.

Шесто управление е задължено да внесе през ноември 1979 г. информация за подготовката на българските спортисти за Олимпиадата в Москва.

Обезпечаването на цялата българската делегация, туристическите групи и журналистите, е поета от Държавна сигурност чрез специално подбрани оперативни работници от различни управления.

„Получените сигнали и данни за замислени или подготвяни действия срещу НРБ, СССР и другите социалистически страни, свързани с олимпиадата, да се съобщават незабавно на ръководителя на оперативното бюро”, е записано в документа от 1979 г.

Прогнозите и анализите на Шесто управление на ДС обаче не се потвърждават, тъй като Олимпиадата в Москва е бойкотирана от общо 66 държави бойкотираха тези игри, включително и от САЩ заради нахлуването на СССР в Афганистан.

Летните игри в СССР през 1980 г. се провеждат без западно участие и обяснимо руснаците са на първо място по спечелени медали – общо 195. За подготовката на олимпиадата Съветският съюз хвърля 2 млрд. долара.

България постига най-добрия си резултат на олимпиади – общо 41 медали, с които се нарежда на трето място след СССР и ГДР.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и спортът”, част 1 – Олимпийското движение, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов