|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Корупцията във футбола при соца и прикриването ѝ от следствието ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Сряда, 19 Август 2015 18:13

alt
Въпреки уличаването на бившия председател на Българската федерация по футбол и член на БКП Димитър Николов през 1984 г. заради корупция и още няколко други служители делото срещу тях е било „смачкано” още във фазата на следствието, а Държавна сигурност се е оказала безсилна да ги изправи пред съда за всичките им деяния.

Това се разбира от документ на бившето Шесто управление на ДС, разсекретен неотдавна от Комисията по досиетата, който desebg.com публикува онлайн.

Документът е от 1984 г. представлява строго секретна докладна записка относно: Следствено дело, водено от ГСУ на служители от Българската федерация по футбол.

Той е изготвен от началника на отдел 09 на Шесто, отговарящ за спорта и е адресиран до началника на управлението за борба с идеологическата диверсия.

От строго секретната докладна се разбира, че бившият председател на Българската федерация по футбол и още двама служители са станали обект на разследване от страна на ДС за корупция в особено големи размери, валутни нарушения и злоупотреби със служебно положение, като тези деяния са били документирани.

След предаването им в Главно следствено управление (ГСУ) на МВР срещу корумпираните е заведено следствено дело, но то се е „ограничило само с валутните им нарушения”.

В документа се посочва кои деяния на разследваните не са били засегнати в хода на работата на следователите от ГСУ. Сред тези деяния са:

  • незаконно продадените рекламни екипи на „Адидас” и „Пума” на служители от БФФ и някои отбори от „А” и „Б” група с цел лично облагодетелстване;
  • наличните данни за корупция във вътрешното първенство и личната намеса на Николов за предрешаване на много срещи;
  • съществуващата корупция при сключването на договори за работа в чужбина на български футболни деятели;
  • злоупотреби със служебно положение в системата на БСФС и БФФ.

Строго секретната докладна съдържа и предложения, чрез които ГСУ да може да разшири делото срещу следствените и да обхване всичките им прояви.

Документът е включен в 2-ра част от разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и спортът” – ведомствен, масов, елитен на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов