|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Как бившият председател на КДС „яхнал” със семейството си федерацията по кану-каяк ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Вторник, 21 Юли 2015 18:14

alt
Бившият председател на Комитета за Държавна сигурност (КДС) в периода 1965-1968 г. и министър на вътрешните работи (1968-1971) ген. Ангел Солаков е използвал през 80-те години на ХХ век федерацията по кану-каяк за облагодетелстване на себе си и семейството.

Това става известно от строго секретна докладна записка на оперативен работник от Шесто управление на ДС, придружаващ спортна делегация за участие в олимпийска регата по кану-каяк в  Белгия.

Документът, който неотдавна е разсекретен от Комисията по досиетата, е от 1984 г. и сайтът desebg.com го публикува онлайн.

Солаков, който след отстраняването му от  Тодор Живков от поста министър на вътрешните работи през 1971 г., е назначен за зам.-председател на Българския олимпийски комитет. От документа на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия обаче се разбира, че през 1982 г. той е назначен и начело на федерацията по кану-каяк.

Оперативният работник от идеологическото управление на ДС описва оплакване от страна на секретаря на федерацията по кану-каяк за неоправданите и некомпетентните намеси от страна на Солаков в дейността й.

 Освен това бившият председател на КДС е направил неприятно впечатление с факта, че на всички състезания в София и извън столицата той водил със себе си семейството си – съпругата и сина си.

„Последните се хранят безплатно заедно със състезателите и присъстват винаги на банкетите след състезанията. Създава се впечатление, че отделни обеди и вечери се организират специално за Солаков и семейството му”, се посочва в строго секретната докладна.

Нахалството на бившия комунистически „правоимащ” обаче се разпростирало и до използването на целия отбор по кану-каяк в строителните работи на вилата му.

Очевидно тази практика не е била чужда на шефовете в МВР, тъй като съществуват документални свидетелства, че преди Солаков дългогодишният зам.-министър на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов е използвал борци, сред които дори и олимпийски шампиони за строителството за неговата вила.

Солаков използвал в личен план федерацията по кану-каяк, за да включва в състезанията в чужбина съпругата си за сметка на спортната организация.

В заключение е посочено, че изброените факти затормозяват работата на федерацията и дават повод за нежелани коментари сред състезателите и деятелите.

Документът е включен в разширеното документално издание на 2-ра част сборника „Държавна сигурност и спортът” – ведомствен, масов, елитен на Комисията по досиетата, 2014 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов