|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Шесто управление на ДС: Да пазим младежта от идеологическата диверсия на Запада с опита на КГБ ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Петък, 22 Май 2015 12:54

alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретен план за основните агентурно-оперативни мероприятия от отдел 02 на Шесто управление на ДС за 1983 г.

Отдел 02 на Шесто управление на ДС отговаря за борбата с идеологическата диверсия и друга подривна дейност сред младежта и спорта, българските и чуждестранни студенти, аспиранти, специализанти и преподаватели.

В строго секретния план, утвърден от началника на Шесто управление за борба с идеологическата диверсия ген. Петър Стоянов, е посочено, че оперативният състав на отдела се ръководи от решенията на 12-ия конгрес на БКП, указанията на Тодор Живков на Националното съвещание на МВР-ДС от 1981 г. и от разпорежданията на ръководството на МВР и идеологическото управление на ДС.

Целта е по линия на младежта, българските и чуждестранни учащи да провежда „целенасочени, настъпателни действия срещу идеологическите посегателства на противника за разкриване, предотвратяване и пресичане на каналите на проникване [на идеологическа диверсия] сред младежта.

Отдел 02 на Шесто управление на ДС планира да пресича опитите на „реакционни, екстремистки, религиозни и други идейно-подривни центрове и организации да внесат разкол в прогресивното международно младежко движение”.

Същото така стремежът на идеологическото управление на ДС е да не допуска „негативни процеси и явления сред младежта”.

То си поставя за задача да провежда и „широка, своевременна и ефикасна профилактична работа сред младежта, българските и чуждестранни учащи се, за пресичане на вражески и нелоялни прояви и довеждането на  ангажиралите се в нелоялна дейност до наши позиции”.

Отдел 02 на Шесто управление, работещ по линия на младежта си взаимодейства с „братските органи за сигурност и най-вече с КГБ, изучаване и прилагане на опита им в работата по проблемите на младежта”.

Конкретните задачи, поставени пред отдела, са изброени подробно, като срещу всяко от тях е поставен срок и отговорник. Цитирани са и конкретни разработки срещу български и чуждестранни граждани.

Планирано е през 1983 г. да бъдат вербувани нови 35 агенти и изграждани на две нови резидентурни групи в Софийския университет "Климент Охридски”.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и образованието 1944-1989” на Комисията по досиетата, 2011 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов