|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Шесто управление на ДС: Щангистите и гребците ни се чистят от допинга с наркотик ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Вторник, 05 Май 2015 13:36

 alt

Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия е разполагало с данни за използване на непозволени стимуланти от страна на български спортисти, участници в международни състезания по кану-каяк и вдигане на тежести, разкрива наскоро разсекретен от Комисията по досиетата документ, който сайтът desebg.com публикува онлайн.

Информацията за това е изложена в строго секретна записка до началника на отдел 04 на Шесто управление на ДС, в която оперативен работник от същия отдел докладва за резултатите от подсигуряването на националния отбор по кану-каяк през 1986 г. в Монреал, Канада.

В идеологическото управление на ДС, съществува отдел, една от чиито задачи, е да обезпечава, тоест да следи и подставя под контрол различните спортни прояви, в това число и нейни оперативни работници да придружават различните отбори при участия в чужбина, където да контролира/ограничава контактите на отделните спортисти и да следи за техни прояви или опити да имигрират (на езика на комунистическия режим – да извършат невъзвращенство, бел. ред.).

В строго секретната справка се съдържат сведения за контактите на отделни спортисти от националния отбор по кану-каяк, а също така и за лицата, български емигранти, които са посещавали спортните събития и са търсили срещи със своите колеги и сънародници спортисти по време на националното първенство в Монреал.

Далеч по-интересни са данни, които са изложени в строго секретния документ, отнасящи се до данните за използването на забранени стимуланти от всички български състезатели и паниката, която е настъпила при повикването на една от състезателките за допинг контрол.

Според Шесто управление докторът на отбора още далеч преди световното първенство не е бил съгласен с това е отказал да подпише протокола за използването на забранени стимуланти. Ангел Солаков, бивш министър на вътрешните работи, който след отстраняването му от поста през 1971 г., е назначен за зам.-председател на Българския олимпийски комитет, а през 80-те години е председател на федерацията по кану-каяк, както и треньора на отбора обаче са заявили, че стимулантите ще се взимат от състезателите „ на тяхна отговорност”.

Увереността им, че няма да бъдат хванати се аргументирала от твърдението на треньора на националния отбор по вдигане на щанги Иван Абаджиев, който ги изпробвал при своите спортисти, но след това прилагали метод на изчистване, който не помагал да не оставят следи от анаболите.

Методът, който се използвал при изчистването, се извършвал посредством използването на наркотик. При изчистването при състезателките от отбора по кану-каяк обаче се стигнало до припадък на спортистки, тъй като те могли да го понесат, както това правили мъжете щангисти.

„Тези проблеми са от компетентността на БСФС, но тяхното прикриване крие сериозни опасности, както за здравето на спортистите, така и за комерсиализирането на спорта у нас, тъй като очевидно такова е положението и в други федерации”, заключава оперативният работник от ДС.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и спортът” – Олимпийското движение, част 1 на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов