|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Врагът” на БКП сред интелигенцията ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 23 Декември 2013 11:10

alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретен доклад относно: антинародната дейност на врага  сред интелигенцията, състоянието на агентурно-оперативната работа и мерките за нейното усилване.

Документът е на Трето секретно политическо управление на ДС за борба срещу контрареволюцията от 1958 г., но в който е отчетена дейността през предходните две години (1956-1957). Трето управление (1952-1961) е предшественикът на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия (1967-1989).

В доклада е представена работата на Държавна сигурност срещу прояви на представителите на интелигенцията, които са определени като „вражески” за комунистическата власт.

ДС посочва, че интелигенцията наброява общо близо 69 000 души в страната, от които ги разпределя така:

  • научни работници и преподавателски кадри – 3575 души;
  • кадри с висше техническо образование – 11 570 души;
  • лекари, зъболекари и фармацевти – 12 898 души;
  • педагози висшисти – 10 600 души;
  • хора на изкуството – 15 216 души;
  • селско-стопанска интелигенция – 6908 души;
  • юристи, съдии, адвокати, юрисконсулти – 8008 души.

Макар да отчита, че голяма част от интелигенцията работи активно за изпълнение на задачите на партията, ДС посочва, че съществува и „неголяма част от реакционно настроена интелигенция из числото на професорите, юристите, лекарите, журналистите и инженеро-техниците”. Според Трето управление на ДС те стоят на враждебни позиции и водят в една или друга фирма борба срещу политиката на БКП.

Изброени са проявите на конкретни юристи, журналисти и университетски преподаватели, които в повечето случаи представляват коментари по отделни проблеми в държавата. Тези изказвания са засечени на базата на агентурни донесения.

Обърнато е внимание на писателските среди. ДС докладва, че под западно идеологическо влияние са изпадвали дори писатели, членове на партията.

Изложени са данни по конкретни разработки срещу професори, които поддържат връзки със свои колеги от западни страни.

В документа се изброяват и мерките, взети от Трето секретно политическо след Унгарското въстание (23 октомври 1956 г. – 10 ноември 1956 г.) срещу просъветското правителство, започнало със студентска демонстрация в Будапеща и завършило със смазването му от съветските войски. Над 20 представители на интелигенцията в България са обект на репресии от страната на Трето секретно политическо управление след унгарските събития, като 4-ма от тях са изпратени на съд, а 19 в лагери.

Придобитите през 1957 г. агенти са 69 срещу 58 за 1956 г. Като „вражески контингент” са определи общо 5330 представители на интелигенцията, като 4929 са следени чрез общи наблюдателни дела. Представени са и данни за „вражеския контингент” по окръзи. В доклада са набелязани и редица мероприятия срещу „вражески” прояви на интелигенцията.


Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2012 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов