|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Режимът на БКП давал два часа на изселниците да си съберат багажа при „Голямата екскурзия” ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 31 Август 2017 18:49

alt
По време на принудителното изселване на българските граждани от турски произход от България в Турция през лятото на 1989 г. тоталитарният комунистически режим им е давал два часа да си съберат багажа преди да напуснат родните си къщи в посока ГКПП Капитан Андреево.

Това са разбрали западни дипломати по време на т. нар. Голяма екскурзия, принудила около 360 000 мюсюлмани да напуснат родината си в резултат на реакцията на Живковото управление след масовите мирни протести на турците през май 1989 г. срещу „възродителния процес”.

Информацията, с която са разполагали различни западни дипломати в НРБ за наказателната акция на комунистическия режим, достига до нас от архивите на ДС.

Репресивният апарат на БКП е следял и подслушвал чуждестранните дипломатически служители, включително и казаното или научено от тях за „възродителния процес”.

Сайтът desebg.com публикува един такъв документ строго секретна информация на Второ главно управление на ДС относно: Коментари за пътуванията на българи мюсюлмани за Турция.

Той разкрива, че „Голямата екскурзия” продължава да е обект на интерес от чуждестранните дипломати и граждани.

Така например през лятото на 1989 г. представител на посолството на САЩ е коментирал, че причината за сегашната „депресираща обстановка” в НРБ е нарушаване на човешките права на мюсюлманите.

Съпругата на английския военен аташе разбрала от разговори с български турци, че им давали само два часа, за да си съберат багажа.

В строго секретната информация са посочени коментарите и на други дипломати и чужденци.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – смяната на имената – Възродителният процес 1986-1990”, том 2, на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов