|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавна сигурност за радиостанция „Горянин”: Лее огън и жупел срещу Партията и дружбата със СССР ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Събота, 04 Юли 2015 10:12

alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретна справка относно: Подривната дейност на радиостанция „Горянин” срещу нашата страна. Документът е на Второ управление на ДС и е от 1956 г.

В него е посочено, че радиостанцията е създадена през 1951 г. и „се използва за вражеска агитация”. „Горянин”, известна още като „Гласът на българската съпротива”,  излъчва предавания в продължение на 11 години, като през 50-те години се опитва да координира съпротивата на горянското движение в България – първото съпротивително движение срещу комунистическите режими в страните от Източния блок.

Държавна сигурност посочва, че радиостанцията „лее огън и жупел срещу Партията, правителството и дружбата ни със СССР, срещу отделни правителствени, партийни мероприятия и малки, и големи дейци”.

Радиостанция „Горянин” призовава българската работническа класа да се бори против стахановското движение и дезинформира слушателите в България за разтуряне на различни ТКЗС-та в страната.

Използва един от малкото останали при комунизма български празници като 24 май – денят на братята Кирил и Методий – да призоват българската младеж за съпротива срещу „народната власт”. На 1 юни, международния ден на детето, „Горянин” призовава на борба българските майки.

Радиостанцията призовава българското общество на масови акции на протест. През август 1955 г. по „Горянин” започва излъчването на нова рубрика „Да се готвим”, чрез която се призовава за създаването на нелегални организации, които в определен момент да излязат на открита въоръжена борба. Тези призиви продължават и през 1956 г.

ДС смята, че радиостанция „Горянин” е свързана с американското разузнаване, макар и да не привежда доказателства за това. Първоначално Държавна сигурност се опитва да локализира мястото на излъчването й на остров Родос, но по-късно установява, че предаванията се излъчват от покрайнините на гръцката столица Атина.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции” на Комисията по досиетата, 2014 г.

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов