|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Провалите на комунизма при внедряването на научно-технически постижения ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 30 Юни 2014 10:38

alt
Дори и с кражбата на западни технологии или създаването на родни научни постижения управлението на БКП е изпитвало сериозни трудности при тяхното внедряване в плановата икономика на НРБ, като "неудачите" са продължили и през 80-те години. Това разкриват наскоро разсекретени от Комисията по досиетата документи на бившата Държавна сигурност.

Сайтът desebg.com публикува строго секретна информация относно: Слабости във внедряването в народното стопанство на чуждестранни и наши върхови научно-технически постижения.

Документът е на Второ главно управление (ВГУ) на ДС от 1985 г. и е подписан от неговия началник ген. Георги Аначков, който е и зам.-министър на вътрешните работи. По това време в контраразузнаването съществува специална структура, която отговаря за икономиката. През следващата 1986 г. тя е изведена от ВГУ и е обособена в Четвърто (икономическо) управление на ДС.

 В документа се посочват многобройни конкретни случаи в различни държавни предприятия в страната, при които са отчетени неуспехи в техническото развитие или реализирането на научно-технически проекти и внедряването на закупени чуждестранни лицензи в различни области на икономиката.

Така например ДС констатира „неблагополучия” и „слабости” при изграждането на гъвкави автоматични производствени системи (ГАПС) в различни производствени предприятия в цялата страна.

Като ненадеждно е определено българско управляващо устройство в роботиката, както и технически въведения в различни поточни линии за производство на контрактори.

Изброени са и редица проблеми при внедряването в производството на закупени лицензионни чуждестранни технологии.

Проблеми от такъв характер са посочени в приборостоителния комбинат в Петрич, завода за високоговорители в Благоевград и Комбината за по съобщителна техника в същия град, в комбината за товарни автомобили „Мадара” в Шумен, в Меднодобивния комбинат „Г. Дамянов” в гр. Средногорие (име на обединените при комунизма градове Златица и Пирдоп, бел. ред.), внедряването на закупени лицензи за автоматизирането на ж.п. транспорта и др.

„Установени са редица неблагополучия и проблеми в дейността на българските научни институти и  звена, които са пречка за внедряването на значими и с висок ефект постижения”, докладва още ВГУ.

Документът е публикуван в сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност и научно-техническото разузнаване”, 2013 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов