|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Националната спортна академия преизбра ректор с минало в ДС ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Учени
Написано от Христо Христов   
Събота, 19 Декември 2015 10:03

alt
Националната спортна академия (НСА) „Васил Левски” преизбра в четвъртък (17 декември 2015 г.) за ректор втори мандат проф. Пенчо Гешев. Той е начело на НСА от 2012 г., като преди това, от 2007 г., е зам.-ректор по учебната част.

От 1980 г. е преподавател по ветроходство към катедра „Водни спортове”.

През 2012 г. Комисията по досиетата разкри Гешев като осведомител на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) в периода 1970-1972 г., когато той е отбивал военната си служба.

„В края на подготовката ми в школата за граничари в Смолян през декември 1970 г.  ме извика един офицер, за да ми обясни, че като един от най-съвестните граничари би искал да го информирам за неща, свързани с опазването на границата, в т. ч. за евентуални контакти с местни хора, които можело да избягат през границата”, заяви проф. Пенчо Гешев пред desebg.com (виж цялата му позиция в профила му в Регистъра на сътрудниците на ДС – ТУК).

 В архивите на ДС за Пенчо Гешев е запазен само картон и регистрация в регистъра на ВКР.

Освен него в момента начело на ВУЗ с досие е и ректорът на УНиБИТ проф. Стоян Денчев (виж профила му в Регистъра на сътрудниците на ДС – ТУК) и на УНСС проф. Стати Статев (виж профила му в Регистъра на сътрудниците – ТУК).

Това лято след два мандата начело на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” ректорския пост напусна проф. Пламен Легкоступ, разкрит от Комисията по досиетата като съдържател на явочна квартира (виж профила му в Регистъра на сътрудниците – ТУК). През ноември 2014 г. ректорския пост в Техническия университет в София отстъпи проф. Марин Христов, също разкрит като сътрудник на ДС. За кратко ректор на Военна академия „Г. С. Раковски” (2014-2015) беше контраадмирал Митко Петев също разкрит като агент на ВКР (виж профила му в Регистъра на сътрудниците – ТУК).

Най-малко 10 са ректорите на различни ВУЗ-ве в страната, избрани след 10 ноември 1989 г., които са свързани с тоталитарните комунистически служби. Общо 373 сътрудници на ръководни постове от ръководител на катедра нагоре в 42 висши учебни заведения в страната са разкрити от Комисията по досиетата.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов