|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досиетата на ректорите: Пламен Легкоступ, ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Учени
Написано от Христо Христов   
Вторник, 17 Март 2015 09:20

alt
Сайтът desebg.com публикува досиетата на ректорите на висшите учебни заведения в България. След досието на Стати Статев, ректор на УНСС, сайтът предлага унищоженото досие на Пламен Легкоступ, ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Неговата принадлежност беше обявена от Комисията по досиетата за първи път при проверката на Висшата атестационна комисия през 2011 г.

 

Проф. Пламен Легкоступ е роден през 1959 г. във Велико Търново. Произхожда от белогвардейски род. Дядото му Гаврил Тирентиевич Легкоступ е атаман в корпуса на генерал Кутепов от армията на барон Врангел. След гражданската война в Русия заедно с части от разбитите белогвардейски войски идва в България през 1922 г. и установява в Търново.

Пламен Легкоступ  завършва средно образование в Математическата гимназия във Велико Търново (1977). През 1983 г. завършва висшето си образование в Великотърновския университет във Факултета по изобразително изкуство със специалност „Графика”.


Вербуван по линия на „вражеска емиграция”

В официалната му биография е посочено, че в периода 1983-1986 г. работи като художник на свободна практика. Според документите на бившата Държавна сигурност точно тогава (1984) той е вербуван от Окръжно управление на МВР-ДС Велико Търново като съдържател на явочна квартира под псевдонима „ОАЗИС”.

Според един от картоните му, запазени в картотеката, Легкоступ е използван по линия на „вражеската емиграция” по линия на Второ главно управление на ДС.

 

alt

alt

 

Досието му е унищожено през април 1990 г. по време на тайната операция на БКП/ДС за прочистване на архивите. Тогава е и свален от оперативен отчет.


Академична кариера

През 1986 г. печели конкурс за редовен асистент по Теория и методика на изобразителната дейност в Педагогически факултет на ВТУ, където започва работа. От 1997 г. е доцент  по методика на обучението по изобразително изкуство. През 2006 г. защитава успешно дисертация за получаване на научната степен „доктор на педагогическите науки”, а от 2007 г. е професор по методика на изобразителното изкуство.


От синдикалист до ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

В периода 1990-1995 е председател на синдикалната организация на Педагогическия факултет. Член е на Академичния съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” от 1991 г. Зам.-декан е по учебната дейност на Педагогическия факултет (1995-1999) и декан на Педагогическия факултет (1999-2003) и втори мандат 2003-2007 г. От 2001 г. до 2003 г. е ръководител на катедра „Историческо и практическо богословие” в Православния богословски факултет.

От 2007 г. е ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, като през 2011 г. е избран втори мандат. От 2008 г. до 2012 г. е член на Управителния съвет на Съвета на ректорите в България.


Позицията на Пламен Легкоступ за принадлежността му към ДС

По време на изборната си кампания за втори ректорски мандат проф. Пламен Легкоступ публично заявява, че няма досие.


Във ВАК

Член е на Специализирания научен съвет по педагогика при ВАК (2004-2009), а през 2010-2011 г. е член на комисията по педагогика при ВАК.

 

alt

alt


Общински съветник от СДС

През 2003 г. е избран от листата на СДС за общински съветник в община Велико Търново, а през 2007 г. печели втори мандат. Председател на Постоянната комисия по „Култура, културно-историческо наследство, вероизповедания и преименувания” към Общински съвет – Велико Търново.

Член е на Съюза на българските художници. Почетен гражданин на Велико Търново от 2013 г.


„Атаман-полковник”

През 2010 г. в Даниловския ставропигиален мъжки манастир, резиденция на митрополита на Москва и патриарх на цяла Русия – Кирил, е удостоен със званието „атаман-полковник” от казашката войска.

 

alt

 

Благословен е от игумена на манастира и са му връчени специалната казашка униформа: папаха (шапка), бурка (казашко наметало) и нагайка (бич), както и  специална шашка (казашка сабя) заедно с почетна грамота и паметен кръст.

Вижте профила на Пламен Легкоступ в Регистъра на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (проследи линка - agentibg.com).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов