|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досието на проф. Никола Калоянов. Част 3: Да шпионираш домакина и колеги ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Учени
Написано от Христо Христов   
Събота, 27 Септември 2014 20:44

alt
Сайтът desebg.com публикува част 3 от досието на зам.-ректора (до 2011 г.) на Техническия университет проф. Никола Калоянов. Техническият университет в София е едно от висшите учебни заведения в страната, в което  предстои да бъде избрано новото ръководство. В момента университетът е един от 4-те ВУЗ-а, които се ръководят от сътрудници на комунистическите тоталитарни служби.

Проф. Никола Калоянов е привлечен за сътрудничество през 1974 г. Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА и досието му разкрива някои от целите и методите на работа на военното разузнаване, чиято дейност е слабо изследвана.

Сайтът desebg.com не публикува чувствителната лична информация от семеен и здравословен характер, каквато военното разузнаване по времето на комунизма е събирало за своите сътрудници, включително и за Никола Калоянов. До момента проф. Калоянов, който от 2011 г. е ръководител на катедра, не се е възползвал от дадената му от desebg.com възможност да изложи своята позиция.

В част 1 от поредица е представен момента на проучването и привличането на Никола Калоянов за сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА.

В част 2 е разказано за възобновяване на интереса към разузнавача „КАЛОЯН”, след като 7 години е „забравен” от военното разузнаване и събирането на наводки сред чуждестранните студенти.


Указания на военното разузнаване за наводки

Досието на проф. Никола Калоянов – „БОЯН” е типичен пример за това как един сътрудник, който няма достъп до специфична военна информация, е каран да събира информация за своите чуждестранни студенти, която днес, в съвременния свят бихме я определили като лична информация. Ето и конкретните указания за наводки (народка, рус. – цел), които той е трябвало да събира, за да се отчита някаква дейност, като едно от неизменните акценти са идейните убеждения на проучваното лице. При контактите си с лица от гръцки и кипърски произход в процеса на работа, „БОЯН” трябва да установи:
 „Имена, биографични данни, идейни убеждения, от кого са изпратени да следват, перспективи за развитие слез завършване на образованието, роднински връзки в Северна Гърция.”

Измъкването на информацията и данните  трябва да се „придобива постепенно и с легендирано вмъкване на въпроси при общуването”.


Специализация в Англия

През 1987 г. Никола Калоянов, който по това време все още няма научна титла и е млад преподавател във ВМЕИ в началото на своята научна кариера, получава предложение от Англия за задгранична 10-месечна специализация.

В същото време РУ-ГЩ не е доволно от неговата езикова подготовка. От представения му текст за превод военното разузнаване установява, че владеенето на английски език от сътрудникът е неудовлетворително.


„Английски гражданин” от гръцки произход

Новият му оперативен работник установява, че „БОЯН” не може да се представи като английски гражданин от гръцки произход. Очевидно намеренията на военното разузнаване и действително положение се разминават диаметрално.

 

alt

alt

 

Въпреки това със следващите насоки, които РУ-ГЩ става ясно, че военното разузнаване сериозно разработва хипотезата Никола Калоянов да играе ролята на нелегал като му пришият легендата, че  е потомък на гръцки емигранти във Великобритания. Както досието му показва оперативните игри са едно, а практиката – съвсем друго. Още повече че първоначално зададеният профил на „БОЯН” – „грък от Северна Тракия”, който да действа в „тила на противника” изобщо да не е проиграна и най-малко анализирана обективно.


Майкъл Грегъри от Челси

За целта на тази нова „роля”, която РУ-ГЩ възлага на Калоянов е създадена цяла легенда. Доколко реалистична и успешна е тя, вижте сами. На първо място е възложено преправяне на обикновен английски паспорт, който да „удостоверява”, че е пътувал със самолет до Гърция през 1984 г. и 1985 г.

Легендата включва смяна на самоличността. Никола Калоянов става
Майкъл Грегъри или поне така поне го прави на хартия военното  роден разузнаване. Майкъл Грегъри е роден в Лондон, Челси. Има малка фирма, не е женен, а родителите – гръцки емигранти.

През 1980 г. те загиват при автомобилна катастрофа родителите заедно със сестра му.

Заминаването на Калоянов в Англия според военното разузнаване е идеална възможност той да подобри езиковата си подготовка и на второ място да разработва „близкото си обкръжение”, за да може да доизгради легендата за Майкъл Грегъри.

РУ-ГЩ изготвя няколко странични строго секретни указания на „разузнавача „БОЯН” за изпълнение на разузнавателни задачи на територията на Великобритания”. Времето е месец март 1987 г., когато управлението на БКП вкарва страната в спиралата на третия фалит след 1960 и 1977 г. и само две години преди режимът да се сгромоляса от своята несъстоятелност.


Вречен във вярност на военното разузнаване – при всякакви условия

Това изглежда ни най-малко вълнува РУ-ГЩ. То си живее в своя свят на шпиони и разузнавачи, а като такъв то залага много на Никола Калоянов. Преди заминаването му на специализация дори провеждат специална среща с него и му поставят открито въпроса дали ще се нагърби с разузнавателна мисия в Англия. В отчета на срещата оперативният работник е записал:

„Разузнавачът [„БОЯН”] реагира емоционално на въпроса ми. Заяви, че не може да се подлага на каквото и да било съмнение готовността му да решава наши задачи при всякакви условия, но за да бъдат успешно изпълнени е необходимо да знае какви са те и във възможностите ли са му”.
В строго секретни указания за изпълнение на разузнавателни задачи на територията на Великобритания е посочено:

„Да придобива сведения за лица от вашето обкръжение и обстановката около тях в такава степен, че да можете вие да се представите успешно за някое от изучаваните. Да усъвършенствате английския и за изучаване на АОО (агентурно-оперативната обстановка, бел. ред.) в страната в детайли.”

 

alt

 

През есента на 1987 г. Никола Калоянов заминава за специализацията в Англия. Първоначално изкарва 6 месеца в Лондон, където е включен в езикова подготовка, а после заминава за Шотландия.

В този период военното разузнаване няма връзка със своя сътрудник, но когато през септември 1988 г., той се завръща, от отчета, който представя, се вижда, че се е отнесъл сериозно към поставените му задачи.

Пред РУ-ГЩ  докладва, че в началото 12 седмици интензивно изучаване на английски. Настанен е при английско семейство. То го среща с много свои близки и познати. Без, разбира се, да подозира, че зад младия учен от комунистическа България, се крие сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб. В знак на благодарност към тяхното гостоприемство той ги разработва. Успява да се снима с тях и да изучи биографиите им и обкръжението им.

Втората част от престоя му във Великобритания преминава по научната му специализация в Глазгоу. Калоянов работи по научна разработка с английски колега за използването на слънчевата енергия за битови и производствени нужди. Отпуснати му 7000 паунда за закупуване на компютър, програми и материали. Учените, с които работи, също са шпионирани от "БОЯН" и присъстват с информация в донесенията му.

В Англия „БОЯН” не се отпуска, бдителен и конспиративен е. Не установява интерес спрямо него.  На една от срещите, организирани от колегите му, се случва да влезе в контакт с офицер от ВМС на Великобритания, което му заостря вниманието, ни нищо съмнително не се случва.

РУ-ГЩ остава доволно  ипоставя задача на „БОЯН” да изготви биографични данни за лицата, с които е работил и да предаде техните снимки.

Тази информация представя като „добити лица за двойници”. Калоянов предоставя пълни данни за семейството, при което живее в Единбург, включително и децата, с номерата на паспорти и описание на профила им. „Миналото” на Калоянов-Грегъри се допълва, а РУ-ГЩ смята, че това е допринесло за изграждането на достоверна легенда-биография на английски гражданин от гръцки произход, която да позволи той да бъде изведен успешно в Гърция.


СЛЕДВА: След промените „БОЯН” и РУ-ГЩ без промяна.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов