|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Ректорът на УНСС, агент на ДС, към студентите: Като не ви харесва тук – емигрирайте! ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Учени
Написано от Христо Христов   
Сряда, 30 Октомври 2013 18:44

alt

„Като не ви харесва в България – емигрирайте, но не пречете на колегите си”. Това е заявил ректорът на Университета на национално и световно стопанство (УНСС) проф. Стати Статев на студентите, които окупираха аудитория в Икономическия университет, предаде сайтът OFFNews.

Статев е говорил пред студентите в окупираната зала 2006. Освен, че е ректор на УНСС от декември 2011 г. е сътрудник на бившата Държавна сигурност.

Преди скандалното му обръщение към студентите те са окупирали зала 4026, където депутатът от БСП Румен Гечев (друг виден агент на ДС и вицепремиер в злощастното правителство на БСП начело с Виденов, което докара България до национална катастрофа в началото на 1997 г.) е трябвало да има лекция, а след това и зала 2006, която се намира срещу кабинета на премиера Пламен Орешарски, който е преподавател и бивш зам.-ректор в университета.

Агентурното минало на Стати Статев беше разкрито от комисията по досиетата
през септември 2012 г. при проверката на ръководството на УНСС.

Тогава стана ясно, че Статев е вербуван като секретен сътрудник под псевдонима „СТОЙНОВСКИ” от Първо главно управление на ДС на 1 февруари 1989 г. – 8 месеца преди падането на Берлинската стена и рухването на комунизма в Източна Европа. По това време той е 34-годишен. Вербуван е броени месеци преди да замине на втора специализация през август 1989 г. – април 1990 г. в Бостънския университет, Масачузетс, САЩ. Първата му специализация е в СССР през 1984-1985 г.

Статев е четвъртият действащ ректор на ВУЗ в България, който има агентурно минало в Държавна сигурност. Другите трима са ректорите на Великотърновския университет Пламен Легкоступ, Стоян Денчев, ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии и Марин Христов, ректор на Техническия университет в София.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов