|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Довчерашният председател на съвета на фонд „Научни изследвания” Рангел Гюров е свързан с ДС ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Учени
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 31 Януари 2013 14:06

alt
Подалият вчера оставка проф. Рангел Гюров в качеството си на председател на съвета на фонд „Научни изследвания” е сред учените, които са свързани с бившата Държавна сигурност.

Неговото име фигурира в списъка на преподавателите, заемащи ръководни постове в Нов български университет, чиято принадлежност към ДС беше обявена от комисията по досиетата през 2012 г.

Според данните в архивите през 1970 г. Рангел Гюров (1949) е привлечен от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) като осведомител под псевдонима „Стоянов”. По това време той е бил 21-годишен. Гюров е работил и за Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия. Свален е от оперативен отчет през 1973 г. Досието му не е запазено.

Фактът на принадлежност към ДС на Гюров е пропуснат от повечето медии покрай разразилия се скандал с фонд „Научни изследвания”. В началото му само един от учените –  гл. ас. Христо Лафчиев от БАН посочи каква е схемата:

„Агент на ДС защитава при агент на ДС и е рецензиран от трети агент на ДС, който пък получава почетна плакета за научни заслуги, другия получава 1 млн. лева държавни пари, ами човек как да не ги заподозре сега.”

Гюров си подаде оставката вчера, след като на 28 януари 2013 г. премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на министъра на образованието Сергей Игнатов за корупционния скандал с фонд „Научни изследвания” и злоупотреби със средствата му.

Скандалът около Фонд „Научни изследвания” и конкурса за финансиране на изследователски проекти избухна през ноември 2012 г., след като стана ясно, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта. Тогава учени обявиха, че значима част от класираните проекти са със спорни качества, както и че са на фирми и колективи, близки до проф. Рангел Гюров и настояха за неговата оставка.

Министър Игнатов отхвърли обвиненията към него, но по-късно проверка на Инспектората на Министерски съвет установи 60 нарушения във фонда, което стана повод за серията оставките. Засега не е ясно дали прокуратурата ще образува разследване по случая.

Рангел Гюров е завършил е Висшия минно-геоложки институт (днес МГУ "Св.Иван Рилски"), специалност „Хидрогеология и инженерна геология”. Защитил е кандидатска дисертация по инженерна геология днес приравнена към образователна и научна степен „доктор”. Работил е като помощник-ректор по административната част на МГУ. Според публикации в пресата през 1988 г. е уволнен дисциплинарно от университета. Впоследствие работи известно време в строителна организация в София, а по-късно заминава на работа в Ангола. След като се завръща в България и постъпва в наскоро създадения Нов български университет (НБУ). Там заема длъжностите зам.-ректор, ръководител на департамент.

Според редица учени, излезли със специална подписка против научните тези на Рангелов”, той използва „един типичен за псевдонауката похват: чрез медиите се пропагандират гръмки открития, чиято същност не е публикувана и следователно не може да бъде оборена”.

В официалната биография на проф. Рангел Гюров е посочено, че той е щатен преподавател към департамент „Природни науки” в НБУ. От 1997 г. до 2012 г. е ръководител на департамент „Науки за Земята и околната среда”. Заемал е длъжностите декан на Бакалавърски факултет и заместник-ректор по учебната дейност. Носител е на годишната награда на Ректора “Най-добър преподавател” за 2005 г. Преподава по геология, универсална геология и астрономия, екология, статистика и прогностика.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов