|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Учени
Само на desebg.com: Цялото досие на Юлия Кръстева онлайн (лично и работно дело) ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Учени
Написано от Христо Христов   
Петък, 30 Март 2018 06:59

alt
Поради големия медиен и обществен интерес към досието на Юлия Кръстева, световно известен лингвист, философ и психоаналитик, родена в България и живееща от 1965 г. във Франция, Комисията по досиетата предостави възможност да ползват архивните материали, свързани с нея, чрез страницата на независимия държавен орган.

Сайтът desebg.com публикува материалите онлайн в пълен обем, за да може всеки желаещ да се запознае с тях, сам да прецени съдържанието им.

Юлия Кръстева беше разкрита като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС (ПГУ, външнополитическото разузнаване) под псевдонима „САБИНА” тази седмица (27 март 2018 г.). В четвъртък тя отрече пред френски медии, че е била сътрудник на ДС.

Досието ѝ започва с том 1 (лично дело), което се състои от 164 листа. Най-ранната дата в него е 3 август 1964 г., когато започва проучването ѝ от ДС (лист 12).

В личното дело се съдържат материали за нейното проучване, включително и семейството ѝ, както и контактите на ДС с нея.

Досието е предадено от Националната разузнавателна служба, правоприемник на ПГУ, на Комисията по досиетата през 2009 г. Дотогава то е би могло да бъде манипулирано.

В него има белези, потвърждаващи преномериране на част от листовете. Освен това делото е оформено за предаване в архив през месец май 1973 г., когато е номерирано и прошнуровано до 84 листа. След това обаче работата на ПГУ със "САБИНА" продължава и има документи, събрани в пликове към делото след май 1973 г., което е нарушение на строго секретната инструкция за оперативне отчет на ПГУ и реда за съхранение и оформяне на делата.

продължава>
 
Националната спортна академия преизбра ректор с минало в ДС ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Учени
Написано от Христо Христов   
Събота, 19 Декември 2015 10:03

alt
Националната спортна академия (НСА) „Васил Левски” преизбра в четвъртък (17 декември 2015 г.) за ректор втори мандат проф. Пенчо Гешев. Той е начело на НСА от 2012 г., като преди това, от 2007 г., е зам.-ректор по учебната част.

От 1980 г. е преподавател по ветроходство към катедра „Водни спортове”.

През 2012 г. Комисията по досиетата разкри Гешев като осведомител на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) в периода 1970-1972 г., когато той е отбивал военната си служба.

„В края на подготовката ми в школата за граничари в Смолян през декември 1970 г.  ме извика един офицер, за да ми обясни, че като един от най-съвестните граничари би искал да го информирам за неща, свързани с опазването на границата, в т. ч. за евентуални контакти с местни хора, които можело да избягат през границата”, заяви проф. Пенчо Гешев пред desebg.com (виж цялата му позиция в профила му в Регистъра на сътрудниците на ДС – ТУК).

 В архивите на ДС за Пенчо Гешев е запазен само картон и регистрация в регистъра на ВКР.

продължава>
 
Досиетата на ректорите: Пламен Легкоступ, ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Учени
Написано от Христо Христов   
Вторник, 17 Март 2015 09:20

alt
Сайтът desebg.com публикува досиетата на ректорите на висшите учебни заведения в България. След досието на Стати Статев, ректор на УНСС, сайтът предлага унищоженото досие на Пламен Легкоступ, ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Неговата принадлежност беше обявена от Комисията по досиетата за първи път при проверката на Висшата атестационна комисия през 2011 г.

 

Проф. Пламен Легкоступ е роден през 1959 г. във Велико Търново. Произхожда от белогвардейски род. Дядото му Гаврил Тирентиевич Легкоступ е атаман в корпуса на генерал Кутепов от армията на барон Врангел. След гражданската война в Русия заедно с части от разбитите белогвардейски войски идва в България през 1922 г. и установява в Търново.

Пламен Легкоступ  завършва средно образование в Математическата гимназия във Велико Търново (1977). През 1983 г. завършва висшето си образование в Великотърновския университет във Факултета по изобразително изкуство със специалност „Графика”.

продължава>
 
Досието на проф. Никола Калоянов. Част 4: Защо 10 ноември 1989 г. не променя „БОЯН” и военното разузнаване ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Учени
Написано от Христо Христов   
Вторник, 21 Октомври 2014 12:25

alt

Сайтът desebg.com публикува част 4 от досието на зам.-ректора (до 2011 г.) на Техническия университет проф. Никола Калоянов. Техническият университет в София е едно от висшите учебни заведения в страната, в което  предстои да бъде избрано ново ръководство. В момента университетът е един от 4-те ВУЗ-а, които се ръководят от сътрудници на комунистическите тоталитарни служби.

В част 4 се разказва за отношението на Калоянов към промените след краха на комунистическата система през ноември 1989 г. и продължаващото му сътрудничество с военното разузнаване.

Проф. Никола Калоянов е привлечен за сътрудничество през 1974 г. Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА и досието му разкрива някои от целите и методите на работа на военното разузнаване, чиято дейност е слабо изследвана.

продължава>
 
Досието на проф. Никола Калоянов. Част 3: Да шпионираш домакина и колеги ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Учени
Написано от Христо Христов   
Събота, 27 Септември 2014 20:44

alt
Сайтът desebg.com публикува част 3 от досието на зам.-ректора (до 2011 г.) на Техническия университет проф. Никола Калоянов. Техническият университет в София е едно от висшите учебни заведения в страната, в което  предстои да бъде избрано новото ръководство. В момента университетът е един от 4-те ВУЗ-а, които се ръководят от сътрудници на комунистическите тоталитарни служби.

Проф. Никола Калоянов е привлечен за сътрудничество през 1974 г. Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА и досието му разкрива някои от целите и методите на работа на военното разузнаване, чиято дейност е слабо изследвана.

Сайтът desebg.com не публикува чувствителната лична информация от семеен и здравословен характер, каквато военното разузнаване по времето на комунизма е събирало за своите сътрудници, включително и за Никола Калоянов. До момента проф. Калоянов, който от 2011 г. е ръководител на катедра, не се е възползвал от дадената му от desebg.com възможност да изложи своята позиция.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 Следваща > Край >>

Страница 1 от 3
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов