|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Бивш кадър на Държавна сигурност сдаде властта в НСО ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - УБО
Написано от Христо Христов   
Вторник, 15 Май 2012 18:41

Ген. Димитър Димитров, директор на Националната служба за охраната (НСО) е подал оставка пред президента Росен Плевнелиев, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В официалното съобщение се посочва, че причините за оставката са от личен характер и тя е приета.

Ген. Димитров беше назначен за директор на НСО от президента Георги Първанов през 2007 г, като преди това през 2004 г. е издигнат с указ на президента за зам.директор на службата.

Димитров е бивш кадър на Държавна сигурност. През септември 2010 г. комисията по досиетата официално обяви, че кариерата му е започнала през 1987 г. в тогавашното Пето управление на ДС – Управление безопасност и охрана, известно повече под абревиатурата УБО.

Любопитното е, че ген. Димитров не фигурира в списъка на сътрудниците на ДС в НСО, което комисията по досиетата първоначално оповести, а това става с последващо решение, в което беше обявена единствено неговата принадлежност.

Той е роден в Етрополе, рожденото място и на ген. Димитър Гръбчев, който 18 години е началник на УБО при Тодор Живков. През последните години Етрополският балкан се превърна в едно от любимите места за лов на бившия президент Георги Първанов, за чиято сигурност денонощно се грижи НСО, както и на други известни ловджии като Христо Стоичков. .

Братовчед на ген. Димитров е бизнесменът от Етрополе Емил Димитров, който в момента е депутат от ГЕРБ.

С оттеглянето на ген. Димитров от поста директор на НСО още един бивш кадър на ДС от ерата на Първанов – секретен сътрудник „Гоце” сдава властта в национална служба.

Преди това през януари 2012 г. от директорския пост Плевнелиев освободи ген. Кирчо Киров, който 9 години по време на управление на Георги Първанов беше начело на Националната разузнавателна служба (НРС). През февруари 1990 г. тя става правоприемник на Първо главно управление на ДС. Ген. Киров започва кариерата си през 1974 г. и до промените има две школи в КГБ.

След освобождаването му от НРС веднага беше назначен за съветник на премиера Бойко Борисов, но беше освободен и от този пост през април тази година, поради нарушения, констатирани в доклад на НРС.

И НСО, и НРС работя без нормативни закони вече 23 години и формално се водят на подчинение на президента по силата на укази, подписани от председателя на Държавния съвет на НРБ Петър Младенов в началото на 1990 г.

През годините на прехода те ще се запомнят с много скандали. НСО се „прочу” с обслужване на борчески босове от страна на държавните гардове, а НРС с зоркото пазене на архивите на ДС и смъртния случай на шефа на архива й Божидар Дойчев през 2006 г. (отскоро и с финансови злоупотреби).

За временен директор на НСО от днес е назначен досегашният зам.-директор на службата бригаден генерал Тодор Коджейков. Неговата кариера започва на чисто през 1993 г. Работил е в охраната на президента Желев, а след като през 2001 г. Бойко Борисов беше назначен за главен секретар на МВР, отговаря и за неговата сигурност няколко години поред.

За нов директор на НРС също беше назначен  необременен с минало в ДС кадрови разузнавач – ген. Драгомир Димитров. Той започва работа в НРС през 1997 г., а в периода 2002-2004 г. е директор на РДВР Велико Търново.

Въпреки освобождаването на генералите Киров и Димитров в закона за досиетата продължава да е в сила забраната за обявяването на свързаните с ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия действащи кадрови офицери в НРС и служба „Военна информация”, заемащи ръководни постове от началник сектор нагоре.

В момента само един ръководител високо в йерархията на МВР оснава свързан с ДС. Това е главен комисар Захарин Пенов, оглавяващ главна дирекция „Гранична полиция” в МВР от 2009 г. През май 2010 г. той беше обявен от комисията по досиета като резидент „Сотиров” на военното контраразузнаване от ноември 1990 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов