|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Пълно обслужване на комунистическата върхушка: Охрана, жилища, обзавеждане, снабдяване от УБО-ДС ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - УБО
Написано от Христо Христов   
Събота, 20 Април 2024 17:14

alt

 

Държавна сигурност не само е изпълнявала партийните заповеди за терор и репресии на българското население, но една специфична структура е натоварена с цялото обслужване на комунистическата върхушка.

То е възложено на Пето управление на ДС – Управление „Безопасност и охрана“, което през втората половина на 50-те години на ХХ век най-дългогодишния генерален секретар на БКП Тодор Живков превръща в своята преторианска гвардия.

Това разкрива документ, съхранен в архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява лично строго секретен препис от протокол „Б“ на Политбюро на ЦК на БКП от 3 юли 1952 г. (по това генерален секретар на БКП е Вълко Червенков).

Въпросният протокол съдържа решение на висшето комунистическо ръководство, с което на Управление за безопасност и охрана (УБО) е възложено охраната, жилищното устройство, обзавеждането, снабдяването и обслужването на членовете на Политбюро на ЦК на БКП, на кандидат-леновете на Политбюро, секретарите на ЦК и членовете на правителството.

На Пето управление на ДС е възложено и посрещането и обслужването на всички чуждестранни делегации.

УБО се грижи за осигуряването на жилищата на партийната върхушка, както и обзавеждането им, а също така и за почивните станции и вили за висшата комунистическа номенклатура.

УБО се грижи и за храната ѝ, облеклото и транспорта. В решение на Политбюро е посочено подробно какво да включва мебелировката на жилищата.

„Членовете на Политбюро получават квартирите и вилите безплатно, включително и прислугата“, е указано в решение на висшето комунистическото ръководство, което промива мозъците на народа, че ще стои комунизма, където всички ще бъдат равни.

Снабдяването на комунистическата номенклатура се извършва чрез създаването на специален магазин, който не е достъпен за работническата класа.

УБО се грижи и за качеството на храната на т. нар. правоимащи, като извършва „надлежна проверка“ на качеството ѝ.

В решението са дадени и указания как и от кого се ползват почивните бази. „Членовете на Политбюро и техните семейства ползват почивните домове безплатно“, е посочено още в документа.

Всеки член на Политбюро получава правото да ползва по два автомобила. Те се освобождават от месечни лимити за горива и смазочни материали.

Политбюро разрешава на УБО – Пето управление на ДС да закупува всичко необходимо за живота на комунистическата върхушка, което може да се осигури само от чужбина, без да се заплащат мита и такси.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов