|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Прокурор, щатен сътрудник на ДС, получи условна присъда за принуда ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Съдебна власт
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 01 Април 2014 12:45

 alt

Прокурорът от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Ангел Дончев получи окончателно 3-годишна условна присъда, постановена в понеделник от Върховния касационен съд.

Той беше арестуван през декември 2007 г. в момент на изнудване на своя колега Емил Милев за сумата от 20 000 евро.

Ангел Дончев е с принадлежност към бившата Държавна сигурност, разкрита от Комисията по досиета при проверката на прокурорите през 2009 г.

Той е щатен служител на ДС от 1982 г. към Главно следствено управление на МВР-ДС. Дончев, който след промените е следовател в Националната следствена служба, е прокурор в Софийска градска прокуратура (1998-2000) и прокурор във ВКП (2000-2007).

Делото срещу него се гледа при закрити врати, но по време на съдебния процес сатана известно, че  прокурорите Ангел Дончев и Емил Милев са  членове на масонска ложа, чийто велик майстор Петьо Пенков е приятел и съученик на тогавашния вътрешен министър Румен Петков в правителството на Станишев.

Акцията срещу прокурора Дончев е проведена по време на срещата му с прокурора от районната прокуратура в Сливница Емил Милев в заведение в Студентския град, където изнудвания предава 20 000 евро.

Изнудването е свързано със съпругата на Милев – Русалина Михайлова, която е прокурор в Софийската районна прокуратура. Тя кандидатства за общинско жилище, като подава в общината невярна декларация, че не притежава имот в София. Оказва се, обаче, че има такъв и то в скъпия столичен квартал „Драгалевци”.
Срещу Михайлова започва проверка във ВКП. Дончев решава да се възползва от нея. Среща се с Милев и му иска 20 000 евро, за да прекрати проверката. На срещата за предаване на сумата Милев отива с поставено в него подслушвателно устройство.

Дончев е обвинен за изнудване, но съдът преквалифицира обвинението и го осъжда за принуда, защото текстът за изнудване в Наказателния кодекс се счита за неприложим.

Случаят с Дончев и Милев стана повод в съдебната власт да се заговори за членството на съдии, прокурори и следователи в тайни организации. През 2010 г. Съюзът на съдиите в България предложи членуването в организации от типа на масонските ложи да се декларира. Министерство на правосъдието възприе този подход, но предложението бе отхвърлено от Народното събрание.

В началото на 2014 г. в сила влезе ефективна присъда срещу друг сътрудник на ДС – народния представител от ДПС Митхат Табаков в 41-то Народно събрание (2009-2013).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов