|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Дезинформацията като основно средство на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Структура на ДС
Написано от Христо Христов   
Събота, 04 Май 2013 08:25

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна Инструкция за дезинформационната работа на органите на ДС. Документът е от 1980 г. и е подписан от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов.

Със строго секретната инструкция се регламентира използването на дезинформацията като средство и метод от ДС в борбата срещу противника. Целта е с нея да се въведе координация в дейността на Държавна сигурност при използването на дезинформационната работа и постигането на по-голяма ефективност.

„Под дезинформация се разбират сведения (информация), в повечето случаи несъответстващи на действителността, които органите на държавна сигурност използват за създаване у противника на такива представи, въз основа на които той взима решения и предприема действия в изгодна за нашата страна насока. Процесът на довеждане на дезинформацията до противника се нарича дезинформиране”, се посочва в инструкцията.

Документът съдържа следните раздели: „Общи положения”, „Основни цели, направления, принципи и изисквания при провеждане на дезинформация”, „Органи на държавна сигурност за дезинформация и организация на тяхната работа” и „Заключителни разпоредби”.

Групата за координация на дезинформационната дейност на ДС се състои от началниците на Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването), Второ главно управление на ДС (контраразузнаването), Трето управление на ДС ( военното контраразузнаване) и Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия. Групата е под ръководството на зам.-министъра на вътрешните работи, отговарящ за разузнаването – по това време ген. Стоян Савов. Дезинформацията в ДС се смята за част от нейните активни мероприятия. В структурата на ПГУ съществува специален отдел "Активни мероприятия".


Документът е включен в разширеното издание на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност – структура и основни документи” (2010).

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов