|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Правосъдие“ по български: 850 000 преименувани, 360 000 изселени при „възродителния процес“ и 0 осъдени виновни лица ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 09 Март 2024 13:20

alt

 

„Говорим за 850 000 преименувани, 360 000 изселени и 0 осъдени виновни лица“. Това заяви историкът Георги Михайлов от фондация „Истина и памет“ в предаването „Честно казано“ с Люба Кулезич по телевизия Евроком в четвъртък (7 март 2024 г.).

Водещата го бе поканила в студиото заедно с журналиста Стойко Стоянов – главен редактор на сайта Faktor.bg, за да коментират новината, че прокуратурата е унищожила информация за водените в страната след 1989 г. дела за престъпления, извършени по време на „възродителния процес“ (1985-1989).

Както desebg.com съобщи действията по унищожаването на информация от страна на прокуратурата, станаха известни от писмо, подписано от изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов.

Документът е от 20 февруари 2024 г. и представлява отговор по заявление за достъп до информация на Гражданска организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите.

Организацията обединява бившите лагеристи от лагера „Белене“ по време на „възродителния процес“ и техните близки.

Чрез фондация „Програма достъп до информация“ те са от прокуратурата по Закона за достъп до обществена информация данните съдържащи се в прокурорска преписка от 2003 г., отнасящи се до водените от прокуратурата след 1989 г. дела за престъпления, извършени по време на насилствената асимилация, проведена от тоталитарния комунистически режим начело с Тодор Живков срещу българските граждани от турски произход в периода 1984-1989 г.

Журналистът Стойко Стоянов посочи, че прокуратурата е следвало да образува и други дела за престъпления, извършени по време на т. нар. възродителен процес, по което обвиняеми са висшите партийни функционери Тодор Живков – генерален секретар на БКП, ген. Димитър Стоянов – министър на вътрешните работи, Петър Младинов – министър на външните работи, Георги Атанасов – министър председател и Пенчо Кубадински – член на Политбюро на ЦК на БКП.

И двамата гости в предаването се обединиха около тезата, че ако е искала прокуратурата е могла да осъди висшите комунистически функционери още в началото на прехода към демокрация, но вместо това е изчаквала обвиняемите един по един да починат, като веднага след смъртта на последния от тях – бившия премиер Георги Атанасов – през 2022 г. е побързала да прекрати делото за „възродителния процес“.

Историкът Георги Михайлов припомни, че делото за насилствената смяна на имената е внасяно от прокуратурата за разглеждане в съда два пъти през 90-те години на ХХ век, но съдът го е връщал с указания, които държавното обвинение така и не е изпълнило над 30 години.

Стойко Стоянов посочи, че през години многократно от ДПС предизборно са излизали със заклинания и закани, че ще се търси възмездие за престъпленията по време на „възродителния процес“, както това направи неотдавна в реч новият съпредседател на ДПС Делян Пеевски, но делото така и не е доведено до съществен край.

Историкът Михайлов подчерта, че през последните години има редица случаи, в които жертвите на насилствената смяна на имената, осъществена от комунистическия режим над турското малцинство в НРБ, са осъдили прокуратурата заради забавеното производство по делото за „възродителния процес“ и липса на правосъдие.

Той и Стойко Стоянов дадоха пример със Сафие Юрдокул, дъщеря на бившия лагерист в лагера „Белене“ Алиш Ахмедов (починал през 90-те години), която от години търси правосъдие, за това, че вече наследниците се борят за правата на най-тежко пострадалите от „възродителния процес“ (Юрдакул е председател на Гражданска организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите и е една от онези, които вече са осъдили прокуратурата заради забавено правосъдие срещу виновните лица за насилствената асимилация на българските граждани от турски произход 1984-1989 г, б.а.).

Вижте документалния филм на поредицата "Отворени досиета" на БНТ със Сафие Юрдакул - ТУК.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов