|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За първи път жертвите са допуснати до делото за „възродителния процес“ ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Петък, 12 Януари 2024 16:00

alt

 

За първи път от образуването на следствието срещу висшите комунистически функционери, отговорни за „възродителния процес“ през 1991 г., жертвите на едно от най-големите престъпления на БКП в края на режима са допуснати до материалите по делото.

Това съобщиха пред desebg.com от Асоциацията за справедливост, права, култура и солидарност на Балканите (БАХАД).

Неправителствената организация обединява усилията за справедливост на бившите лагеристи в лагера „Белене“ по време на насилствената смяна на имената на българските граждани от турски произход и техните близки.

Делото за „възродителния процес“ бе образувано от военната прокуратура през 1991 г. срещу бившия генерален секретар на БКП Тодор Живков, бившия премиер Георги Атанасов, бившия министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов, бившия министър на външните работи Петър Младенов и бившия член на Политбюро на ЦК на БКП Пенчо Кубадински именно за незаконно изолиране на 517 мъже от турското малцинство в лагера „Белене“ в периода 1984-1987 г.

От няколко месеца Софийската военно-окръжна прокуратура е започнала да предявява материалите по делото на все още живите бивши лагеристи от „Белене“, както и на близките на починалите бивши лагеристи.

В началото на 90-те на ХХ век прокуратурата внесе веднъж делото в съда, но то беше върнато оттам с указания да се извършат свидетелски разпити на българските граждани от турски произход, преминали през „Белене“.

Изминаха повече от 30 години след началото на следствието, но държавното обвинение не намери сили и воля да си свърши работата въздаде правосъдие и справедливост към жертвите.

За три десетилетия прокуратурата така не успя да извърши разпити за събиране на свидетелски показания на общо 517-те души, които са били въдворени без съд и присъда от режима в концлагера „Белене“ на остров Персин на Дунав.

Прокуратурата не е успяла да открие около 100 бивши лагеристи, които трайно са се установили в Турция след изселването им там от комунистическия режим. Правени са няколко съдебни поръчки до Турция, но те не са дали резултат.

Обвиненията срещу висшите комунистически функционери бяха прекратявани от прокуратурата след тяхната смърт – на Кубадински през 1995 г., на Живков през 1998 г., на Стоянов през 1999 г. и на Младенов през 2000 г.

През месец март 2022 г. почина и последният обвиняем по делото – бившият комунистически премиер Георги Атанасов.

Софийската военно-окръжна прокуратурата (СВОП), при която формално се води делото, удобно изчакваше да почине и последният обвиняем, за да прекрати делото.

Нагледното бездействие на прокуратурата по това престъпление от времето на комунистическия режим предизвика реакция на БАХАД, чиито членове организираха мирен протест пред Съдебната палата през месец юни 2022 г.

Впоследствие тогавашния главен прокурор Иван Гешев прие техни представители дори си пусна снимка с тях за пиар, но прокуратурата не предприе нищо съществено.

Представители на БАХАД обжалваха пред съда постановлението на СВОП за прекратяване на делото и Софийският апелативен съд го отмени през декември 2022 г., като задължи прокуратурата да установи дали други длъжностни лица са извършвали престъпления по време на „възродителния процес“ и едва тогава да се произнася за хода на делото.

Държавното обвинение бе задължено и да даде възможност на жертвите да се запознаят с материалите по следствието, което СВОП прави едва сега. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов