|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Радиоводещият от БНР Петър Волгин отива на съд за възхвала на „народния съд“ ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 05 Октомври 2023 19:29

alt

 

Софийският градски съд прие колективния иск на 50 тъжители срещу радиоводещия от БНР Петър Петров Георгиев, известен повече като Волгин, за възхвала на т. нар. Народния съд, организиран от комунистическия режим след 9 септември 1944 г. по указания на Георги Димитров, давани от Москва. Успоредно с това, съдът насрочи дата за делото на 102 годишната г-жа Ценка Горанова, съобщи сайтът Faktor.bg.

Тя беше възмутена от пост във Фейсбук профила му от 1-ви февруари тази година, в който той беше написал: "Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян [Левон Хампарцумян, бивш главен изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“], за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд“.

В исковата си молба госпожа Горанова разказва как мъжът ѝ, тъкмо завърнал се от фронта в Македония, бил привикан в кметството и никога повече не бил видян.

Тя останала сама с малкия им син, на когото не било позволено да учи висше образование, семейството било считано за "враг на народа", пенсията на тъста на изчезналия била спряна, а тя и семейството й били следени от Държавна сигурност.

"Баща ми ходи да го търси, неговият баща, братя, сестри, братовчеди, всички го търсиха и никой не го намери. Синът ми беше на 2 годинки."

Синът ѝ Емил Горанов разказва пък как е знаел за баща си само, че е "фашист", а за себе си - че е "дете на народни врагове".

Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков първоначално обяви кампания за покриване на разходите по делото, както и за предявяване на колективен иск в значително по-сериозен размер, съответен на моралната щета.

"За един-единствен уикенд не само успяхме да съберем над 15,000 лева, но и междувременно получих писма от над 100 души, които накратко разказваха семейните си истории и изявяваха желание да се включат колективния иск", допълни Пейков.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов