|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Съдът отмени прекратяването на делото за „възродителния процес“ от прокуратурата ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Петък, 23 Декември 2022 18:19

alt

 

Състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Камен Иванов отмени постановлението на Военно-окръжната прокуратура - София, с което тя прекрати следствието за „възродителния процес“, научи desebg.com.

С определението си от 22 декември 2022 г. САС на практика връща делото на прокуратурата за продължаване на процесуално-следствените действия. Определението на съда не подлежи на обжалване.

Както desebg.com съобщи в края на месец май 2022 г. Военно-окръжната прокуратура – София прекрати делото, след като два месеца по-рано почина последният обвиняеми по него – бившият комунистически министър-председател Георги Атанасов.

Преди него през годините починаха другите обвиняеми Тодор Живков – генерален секретар на БКП, ген. Димитър Стоянов – министър на вътрешните работи, Петър Младенов – министър на външните работи и Пенчо Кубадински – член на Политбюро на БКП.

Делото беше заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991 г. за установяване на виновните за насилствената смяна на имената на турското малцинство в НРБ, извършена от тоталитарния режим на БКП начело с Тодор Живков.

Държавното обвинение обаче така и не се справи с това предизвикателство, а двата опита да вкара делото в съда се оказаха неуспешни главно заради нежеланието ѝ да разпита като свидетели жертвите на „възродителния процес“, въдворени без съд и присъда в концлагера „Белене“.

Срещу прекратяването на делото в края на месец юни тази година пред Съдебната палата протестираха жертви на насилствената асимилация, членове на Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите.

В своето определение САС е подчертал, че с постановлението на Военно-окръжната прокуратура – София „са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, ограничаващи правата на пострадалите“.

Съдебният състав на Софийския апелативен съд е отменил определението на Софийския градски съд (СГС), с което първоначално е потвърдено постановлението на Софийската военно-окръжна прокуратура за прекратяване на разследването по „възродителния процес“.

САС е приел, че СГС не е изпълнил задължението си да изясни дали всички пострадали, които имат право на жалба, са уведомени надлежно за прекратеното от прокуратурата дело.

САС е посочил, че не е правилно да се смята, че прокуратурата има право да прецени дали пострадалите лица следва да имат достъп до материалите по делото.

Един от най-важните изводи, които САС е направил, засяга наложеното от прокуратурата от самото начало ограничение на кръга на лицата, за които се смята, че са извършили престъпления по „възродителния процес“, а именно само разследването на политическите фигури от върхушката на БКП. В тази връзка САС посочва:

„Смъртта на обвиняемия [Георги Атанасов] позволява наказателното производство да бъде прекратено спрямо починалото лице, но не дава възможност за прекратяване на цялото наказателно производство, без прокурорът да се е произнесъл по това дали има извършено престъпление, какво е това престъпление и има ли други лица, които биха могли да носят отговорност за престъплението, ако такова има.

В Постановлението на Военно-окръжна прокуратура - гр. София от 31.05.2022г. за прекратяване на наказателното производство по ДП №ІІ-048/1999г. по описа Военно-окръжна прокуратура - гр. София липсва отговор на тези въпроси, независимо от наличието по делото на многобройни молби на пострадали лица и техните защитници с твърдения за наличие на престъпления с различна правна квалификация, от тази, която е била приета от ВОП- гр. София, както и за лица, различни от четиримата обвиняеми по делото, носещи отговорност за тези престъпления.

Едва след отговор на тези въпроси и то, след като разследването по досъдебното производство е приключило по съответния ред, прокурорът би могъл да прекрати изцяло наказателното производство, ако приеме, че престъплението е само това, за което са били обвинени лицата Тодор Христов Живков, Георги Иванов Атанасов и Димитър Иванов Стоянов.“

С това Софийският апелативен съд констатира, че повече от 30 години прокуратурата не е разследвала престъпления на други лица, представители на тоталитарния комунистически режим, които са замесени в осъществяването на „възродителния процес“.

Нещо, срещу което през юни тази година протестираха жертви на насилствената смяна на имената на българските граждани от турски произход, извършена в края на комунистическия режим.

Тогава те публично – чрез пресконференция в БТА настояха прокуратурата да разследва не само вдъхновителите на „възродителния процес“, но и изпълнителите му от МВР-ДС, местните власти и представители на прокуратурата.

И до момента обаче държавното обвинение начело с Иван Гешев си правят оглушки, надявайки се, че със смъртта на последния комунистически функционер Георги Атанасов ще могат да сложат кръст на безотговорното си бездействие повече от 30 години. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов