|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Възродителният” процес е осъден като етническо прочистване ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 11 Януари 2012 21:45

Насилственото преименуване на българските турци през 1985 г., довело до изселването на една значителна част от тях през 1989 г., беше осъдено от Народното събрание в специална декларация.

Тя стана факт 22 години след падането на управлението на генералния секретар на БКП Тодор Живков, вдъхновител на „възродителния” процес.

„Обявяваме прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим", се посочва в документа, приет със 122 гласа „за”, нито един „против” и трима въздържали се от БСП.

С категоричният вот  парламентът  осъждат асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в България, включително и т. нар. възродителен процес.

.

 

Народното събрание настоява българското правосъдие и главният прокурор да направят всичко необходимо да бъде приключено следствието за  „възродителния” процес. „Опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ”, е записано в документа.

В преамбюла на декларацията е подчертано, че народните представители изразяват огромното си съжаление за това, че в продължение на 20 години българската правосъдна система не е съумяла да накаже отговорните за опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани.

Следствието за „възродителния” процес беше образувано още през 1990 г. Три години по-късно Главна прокуратура внесе обвинителен акт във Военната колегия на Върховния съд срещу Тодор Живков, о.з. ген. Димитър Стоянов, Петър Младенов и Георги Атанасов, но съдът върна материалите на прокуратурата с указания да бъдат разпитани стотиците хиляди потърпевши от акцията и да бъде осигурено тяхното явяване по време на съдебното дирене. Това съдебно указание не е изпълнено и до днес.

От всички обвиняеми жив е единствено бившият премиер Георги Атанасов. В момента делото все още не е прекратено и формално се води спряно. През 2011 г. обаче беше приета поправка в НК, според която не е необходимо всички пострадали по едно наказателно дело да се явят да дават показания в съда, а само част от тях.

Лидерът на ДСБ Иван Костов, по чието предложение се гласува документа,  определи приемането на декларация като знак за това как в една европейска държава трябва да се решават въпросите, свързани с подобни посегателства върху правата на хората. Костов посочи, че проектът дава политическа оценка на едно вредно за българското общество и държава събитие с огромни негативни последици.

При представянето на проекта Иван Костов призова народните представители да подкрепят декларацията,  „ която категорично осъжда асимилационната политика. Начинът е - решително разграничаване, посочване на виновните, и по този начин - завършване на един исторически процес по благоприятен за нацията начин. Това, което проведе режимът на Живков, беше опит за асимилация, съпроводен с депортиране или принудително принуждаване да бъдат изселени хора с български произход. По този начин те бяха лишени от основните си човешки права”.

“Това е въпрос на българското общество, на българската държава, на нас като наследници на тази държава, който ние трябва да приключим по този начин. Освен това, трябва да наречем с истинската международна дефиниция това, което е направено – това е опит, донякъде половинчато неуспешен, за етническо пречистване”, допълни Костов.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан определи като оптимистичен знак, че ГЕРБ са допуснали обсъждането на декларацията.

„Инициативата на Синята коалиция показва нещо много важно – тази тема не може да е тема единствено на ПГ на ДПС. Тя трябва да ангажира политическата съвест и позиция на всеки отговорен български политик, каза Местан. През изминалите години ДПС няколко пъти инициира срещи с различни главни прокурори, на които поставяше въпроса за делото, но до някаква съществена промяна не се стигна.


“Тази декларация ще е добър пример за демонстриране на необходимостта за недопускане на междуетническа неприязън в полза на интегритета на българското общество. С последната точка ние подчертаваме, че при такива престъпления няма давност”,посочи Тунчер Кърджалиев, депутат от ДПС.

След принудителното оттегляне на Тодор Живков от власт през ноември 1989 г. Политбюро на ЦК на БКП прие през декември 1989 г. решение с което отмени „възродителния процес”. Няколко години по-късно БСП публично се извини за насилственото преименуване.

 

Повече за извършената акция през 1985 г. и „Голямата екскурзия”, последвала през 1989 г., може да прочетете в поредицата „Живков и „възродителния” процес”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов