|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Бившият президент Йон Илиеску ще бъде съден за престъпления против човечеството по време на Румънската революция през 1989 г. ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 03 Август 2022 17:21

alt

 

Делото за румънската Революция от 1989 г. отново изпратено в съда, след като преди около шест месеца Върховният касационен съд поиска повторно разследване, съобщава румънския в. "Адевърул".

Така бившият президент на Румъния Йон Илиеску, бившият вицепремиер Джелу Войкан Войкулеску и бившият началник на военната авиация Йосиф Рус отново ще се изправят пред съда по обвинения в престъпления срещу човечеството.

Съобщението беше направено от главния прокурор на Румъния Габриела Скутя, предаде БТА.

На 14 февруари 2022 г. Върховният касационен съд върна делото на Главната прокуратура за повторно разследване, а на 21 март тази година разследването беше подновено. Габриела Скутя посочи, че обвинителният акт е фокусиран върху действията от периода 22-30 декември 1989 г. и не визира военни, които са изпълнявали заповеди.

Така според прокурорите Йон Илиеску, в качеството си на държавен глава, председател на Съвета на Фронта за национално спасение и на Висшия военен съвет, "е въвеждал в заблуда общественото мнение трайно, повтарящо се и систематично чрез телевизионните си изяви и излъчване на официални съобщения" с цел да затвърди и укрепи политическата си власт, придобита на 22 декември 1989 г.

Тези действия са довели до създаване и разрастване на обща терористична психоза, довела до множество ситуации на "приятелски огън", в резултат на което в интервала 22-30 декември загиват 857 души, 2382 души са ранени, 585 души са лишени от свобода в нарушение на международното право, а 409 души понасят тежки страдания.

Тези деяния на обвиняемия Йон Илиеску са довели до "състояние на непосредствена и сериозна опасност за съществуването на значителна част от цивилното население на цялата територия на Румъния", твърдят прокурорите.

Същите обвинения са повдигнати и срещу бившия вицепремиер Джелу Войкан Войкулеску и бившия началник на военната авиация Йосиф Рус. Тримата обвиняеми бяха изпратени на съд първоначално през 2019 г.

"Румънската революция от декември 1989 г. се характеризира с поредица от основателни народни протести, социални и политически искания, улични боеве, масови демонстрации, жестоки въоръжени репресии, които започват в Тимишоара на 16 декември 1989 г., след това продължават в Букурещ и други румънски градове от следобеда на 21 декември 1989 г., като кулминацията е напускането на централата на Централния комитет на Румънската комунистическа партия от президентската двойка Николае и Елена Чаушеску на 22 декември 1989 г. - момент, който означава загубата на прерогативите на държавната власт от тяхна страна и края на комунистическата диктатура в нашата страна", се посочва в съобщение на прокуратурата.

Впоследствие на цялата територия на Румъния умишлено е разгърната мащабна, систематична и особено сложна военна акция, която е уникална в националната история и която причинява много голям брой смъртни случаи, наранявания, психически страдания и сериозно лишаване от свобода, подчертава румънската прокуратура. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов