|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Жертви на „възродителния процес“ обжалваха прекратяването на делото срещу виновните за репресията 1984-1989 г. ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Петък, 24 Юни 2022 09:53

alt

 

Прокуратурата срещна неочаквана съпротива срещу прекратеното неотдавна от нея тихомълком разследване срещу виновните лица от върхушката на БКП за т. нар. възродителен процес срещу българските граждани от турски произход в периода 1984-1989 г., научи desebg.com.

Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите, която представлява задържаните без съд и присъда мъже от турското малцинство в концлагера „Белене“ в периода 1984-1987 г. и техни наследници, принудително изселени през 1989 г. в Турция е обжалвала постановлението на Военно-окръжната прокуратура в София за прекратяване на делото.

Както desebg.com съобщи през месец март тази година почина последният обвиняем по делото – бившият комунистически министър-председател (1986-1989) Георги Атанасов и на това основание държавното обвинение в края на месец май е прекратило разследването.

То е образувано през далечната 1991 г., но за изминалите 31 години оттогава прокуратурата така и не успя да разпита около 450 жертви на „възродителния процес“, въдворени в концлагера „Белене“ в периода 1984-1987 г., повечето от които след това са принудително изселени в Турция.

Насилствената смяната на над 800 000 български граждани от турски произход в НРБ е едно от последните престъпления на тоталитарния комунистически режим начело с генералния секретар на БКП Тодор Живков.

След краха на тоталитарната система той, ген. Димитър Стоянов – министър на вътрешните работи, Петър Младенов – министър на външните работи, Георги Атанасов и Пенчо Кубадински – член на Политбюро на ЦК на БКП бяха привлечени като обвиняеми по делото за „възродителния процес“.

Вместо да си свърши работата прокуратурата в продължени на повече от 30 години удобно изчака обвиняемите да умрат един по един, за да сложи накрая кръст на делото.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов