|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Конституционният съд уби надеждите за справедливо осъждане на комунистическите престъпления ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 13 Октомври 2016 15:07


Конституционният съд (КС) отмени като противоконституционни поправките в Наказателния кодекс (НК), гласувани от 43-то Народно събрание преди 13 месеца, с които депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС премахнаха с 26 години закъснение давността, пречеща за съдебно осъждане на извършители на престъпления от времето на тоталитарния комунистически режим. Информация за изхода от конституционното дело беше обявена днес на сайта на КС.

По този начин КС уби надеждите на милиони български граждани, че в демократична България може все пак и с години закъснение да възтържествува справедливостта и да бъде потърсена съдебна отговорност на лицата, извършвали престъпления по време на режима на БКП.

От 12 съдии за обявяване на противоконституционността на решение на парламента са гласували 11, а единствено конституционният съдия Филип Димитров е гласувал особено мнение, тоест той е изразил правно становище, че решението на парламента не противоречи на Конституцията.

 В краткото съобщение на сайта на КС е посочено, че мотивите ще бъдат оповестени утре, 14 октомври 2016 г.

„Смятам, че от строго юридическа гледна точка атакуваните разпоредби не създават нова норма, но това не ги прави противоконституционни. Законодателят може да има основателни причини да провъзгласи отново съществуващи вече правила, особено ако по тях се води някакъв вид дебат или има неприлагане на нормата. Това е именно автентичното тълкуване на законите, което доктрината приема, че трябва да бъде извършено единствено със закон”, посочва в своето особено мнение съдията Филип Димитров (виж по-долу цялото становище).

Решението на 43-то Народното събрание за премахването на давността на престъпленията при комунизма беше атакувано в КС от главния прокурор Сотир Цацаров през декември 2015 г. Неговият мотив беше, че решението на парламента за премахването на давността противоречи на принципа на равенство на гражданите пред закона и забраната за дискриминация, както и на други норми на основния закон.

С хода си Цацаров се превърна в адвокат на цялата комунистическа клика в България, която през всичките години на прехода обезкръвяваше демокрацията и блокираше всякакви опити да се потърси наказателна отговорност за престъпленията на тоталитарното управление на БКП.

Срещу отмяната на решението на парламента за давността се обявиха всички организации на репресираните от комунистическия терор, които определиха правната инициатива на главния прокурор Сотир Цацаров като „наглост”. Те внесоха свои позиции в КС, но очевидно не са били чути от мнозинството съдии.


Предисторията

Още през 1991-1992 г. тогавашните главни прокурори Маргин Гунев и Иван Татарчев поставят на вниманието на парламента проблема с давността, която пречи да се работи по започналите редица дела за престъпления, извършени по време на тоталитарния комунистически режим.

За разлика от Сотир Цацаров тогава главните прокурори настояват парламентът да вземе решение, с което да отвори пътя за довършване на предприетите наказателни дела. Парламентът обаче не прави това.

 

alt

 

Едва през септември 2015 г. Народното събрание премахна пречката за наказателно преследване на извършители на престъпления по време на комунистическия режим (1944-1989), след като прие поправка в Наказателния кодекс, премахваща давността. Пълният текст гласи:

„Не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието по отношение на престъпления, извършени по политически причини, от лица, свързани с комунистическия режим след 9 септември 1944 г., включително и тези, свързани с т.нар. „възродителен процес“.


На кои дела КС слага кръст

С решението си КС на практика слага кръст на разследването срещу виновните за извършването на „възродителния процес”, по което от всички обвиняеми жив е останал последният комунистически премиер Георги Атанасов.

Няма да може да бъде възобновено делото за убийството на писателя Георги Марков, убит от ДС с помощта на КГБ през 1978 г. в Лондон. Прокуратурата прекрати окончателно това разследване именно поради изтичане на максималния срок за давност през 2013 г., както и срещу опита за убийство на изменилия на ДС във Франция журналист Владимир Костов през август 1978 г.

През 2002 г. състав на Върховния касационен съд прекрати поради давност делото за убийствата в лагерите на смъртта край Ловеч и Скравена. Към днешна дата всички подсъдими по него не са сред живите.

 

alt

 

Също така заради днешното решение на КС няма бъдат предприети съдебни дирения за извършените редица финансови престъпления при комунизма. Едно от тях е злоупотребата/присвояването на най-малко 1 млрд. долара печалба на задграничните фирми, които държавата не успя да си потърси след краха на комунизма.


КС връща България 30 години назад

С решението КС връща България 30 години назад, когато престъпленията на комунистическата партия бяха ненаказуеми  от зависимата съдебна власт по време на тоталитарната държава и си останаха такива след началото на демократичните промени у нас.

КС направи така, че бетонира България в поскомунистическото блато, в което тя е затънала и я отдалечи от общия европейски процес за осъждането на престъпленията на тоталитарните комунистически режими, към който се присъединиха всички останали страни от Централна и Източна Европа, живели близо половин век в орбитата на съветската империя.

Един от последните примери за скъсването с ретроградните правни постановки, осигуряващи спокоен живот на престъпниците от времето на комунизма, се случи в Румъния, където през 2013 г.  румънският Конституционният съд за разлика от българския, прие, че няма давност за престъпленията по време на комунистическия режим и там в момента правосъдието преследва техните извършители, които са все още живи, независимо от възрастта им.

Особено мнение на конституционния съдия Филип Димитров (изтегли – ТУК).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов