|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комендант на комунистически лагер в Румъния е осъден на 20 години затвор ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 31 Март 2016 12:57

alt
Докато в България главният прокурор Сотир Цацаров отказва да изпълнява премахната от парламента давност за престъпленията на комунизма и иска тя да бъде отменена от Конституционния съд като противоконституционна, в Румъния правосъдието продължава да действа безкомпромисно и произнесе поредна присъда, свързана с престъпления по време на комунистическия режим в северната ни съседка.

Бившият комендант на трудовия лагер Периправа в Румъния Йоан Фичор, бе осъден в сряда (30 март 2016 г.) от Апелативния съд на Букурещ на 20 години затвор за престъпления срещу човечеството, предаде АФП.

Фичор, който е 88-годиншен, е главният военен офицер в лагера Периправа, работил в периода 1958-1963 г.

Съдът разпореди още понижаване в чин на Йоан Фичор и изплащане на обезщетение от 310 000 евро за нанесени морални щети на осмина ищци по делото. Бившият комендант на трудовия лагер ще трябва да изплати обезщетенията солидарно с румънската държава, представена от Министерството на финансите, Министерството на администрацията, Министерството на вътрешните работи и Националното управление на затворите.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд. Фичор бе изправен на съда през октомври 2014 г. Прокуратурата го обвини, че в периода 1958 - 1963 г. е въвел репресивен и нехуманен режим в ръководения от него трудов лагер, в резултат на който са починали 103 души.

Държавното обвинение в Румъния поиска подсъдимият да получи 25 години затвор, но съдът отсъди 20 години.

Фичор поддържа позицията, че просто е изпълнявал военния си дълг и е правил всичко по силите си за затворниците да има храна и лекарства. Адвокатът му Симона Читеа разкри, че присъдата най-вероятно ще бъде обжалвана.

През 2013 г. румънската служба за разследване на престъпленията от времето на комунизма призова прокурорите да повдигнат обвинения на Фичор и други 34 бивши командири на лагери. Миналата година друг от тях, Александру Висинеску, беше осъден също на 20 години за ръководенето на „режим на избиване” в затвора „Рамнику Сарат” между 1956 и 1963 г. Там са починали най-малко 14 души.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов