|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кръгла маса: За справедливостта няма давност ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Сряда, 10 Февруари 2016 09:01

alt
Кръгла маса „За справедливостта няма давност” ще се проведе утре, четвъртък, 11 февруари 2016 г. от 10 ч. в конферентната зала на хотел „CITY” в София (ул. „Стара планина №6).

Организатори са Съюза на репресираните от комунизма „Памет” и правозащитната Федерация „Справедливост – България”.

Инициативата е в резултат на поисканото в края на декември 2015 г. от главния прокурор Сотир Цацаров обявяване на противоконституционността на промените в Наказателния текст, с които беше премахната давността за престъпленията, извършвани по време на комунистическия режим.

Това стана през септември 2015 г., като решението за премахване на давността за престъпления в периода 1944-1989 г. беше подкрепено от депутатите на ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС.

Двете граждански организации внесоха свои протести в Конституционния съд, в които определиха решението на Цацаров да сезира КС като „наглост” и липса на справедливост. Те са ангажирали и адвокат, специалист по правата на човека, който подготвя правно становище, което да бъде представено пред Конституционния съд.

Решението на Народното събрание задължава прокуратурата да довърши всички започнати след 1989 г. съдебни дела срещу отделни представители на комунистическия режим. Вместо това обаче главният прокурор оспори пред КС законовата промяна, а като един от мотивите му е, че законодателят (парламентът) не е последователен в своите решения.

В същото време самият главен прокурор не е последователен по отношение на предприета от него политика. Един от неговите предшественици, по времето на който проблемът с давността беше пречка да се гледат редица дела за престъпления на комунизма – Иван Татарчев, лично влезе в съдебна зала през 1993 г., за да поддържа държавното обвинение и поиска смъртно наказание за подсъдимите за убийствата в лагерите на комунизма край Ловеч и Скравена.

В момента в съседна Румъния ефективно се водят дела срещу извършители на престъпления при комунизма, след като преди две години румънският Конституционен съд прие, че няма давност за извършваните преди 1989 г. престъпления.

Сайтът desebg.com ще отрази кръглата маса „За справедливостта няма давност”.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов