|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Още една организация протестира срещу Цацаров за давността на комунистическите престъпления ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Петък, 05 Февруари 2016 15:40

alt
Правозащитната гражданска организация федерация „Справедливост – България” изпрати протест до Конституционния съд срещу поисканото от главния прокурор Сотир Цацаров обявяване на противоконституционността на приетото от Народното събрание премахване на давността срещу престъпленията на комунизма.

През септември 2015 г. ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС приеха поправка в Наказателния кодекс, с която отпадна давността за престъпления, извършвани в периода 1944-1989 г. Три месеца по-късно вместо да изпълнява закона, в края на декември 2015 г., главният прокурор атакува промяната в Конституционния съд, възползвайки се от правото си да сезира КС.

В протеста си федерация „Справедливост - България” отбелязва, че за престъпления срещу човечеството, повечето от които са престъпленията, извършвани по време на комунистическия режим, няма и не може да има давност.

От правозащитната организация определят акта на Цацаров като „недопустимо и несправедливо тълкуване, както в морален, така и в юридически план”.

Посочено е, че както за тоталитарните фашистки и нацистки режими на ХХ век няма давност, така и за престъпленията на комунизма също не може да има давност, тъй като е донесъл на човечеството не по-малки злини.

Федерация „Справедливост – България” припомня, че през 2015 г. 7 държави в Европа, преживели комунизма, подкрепиха предложението на Естония да се създаде международен трибунал за съдене на лица, извършители на престъпления по времето на комунистическия режим. България не се е присъединила към тях.

Неправителствената организация заявява, че очаква обективно решение от Конституционния съд и предупреждава, че всяко нарушаване на правото на жертвите да потърсят и да получат справедливост, ще бъде отнесено до Европейския съд за правата на човека. Копие от протеста е адресиран до президента, минстър-председателя и лидерите на основните дясноцентристки парламентарни партии.

ФСБ е поредната организация, която протестира срещу хора на главния прокурор. Протестно писмо беше внесено в Конституционния съд и от Съюза на репресираните от комунистическия режим – Памет.

Идната седмица в София ще се проведе форум на който ще се дискутира международния опит при премахването на давността на престъпленията на комунистическия режим и ще се припомнят казусите у нас, по които прокуратурата трябва да потърси наказателно преследване на все още живи лица, разследвани още в началото на прехода (сайтът desebg.com ще информира допълнително за тази инициатива).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов