|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Народното събрание е само на крачка от премахване на давността за престъпления на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 25 Юни 2015 19:03

alt
Парламентът одобри на първо четене днес промени в Наказателния кодекс, според които не се предвижда давност за разследване на престъпления, извършени по време на комунистическия режим (1944-1989), като до окончателното решение остава само една крачка – гласуване на второ чете.

Приемането на това историческо решение, 26 години след краха на тоталитарното управление на БКП, стана с подкрепата на народните представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС.

Както desebg.com неотдавна информира законодателната инициатива беше внесена от група депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок през май 2015 г., а миналата седмица тя беше одобрена от правната комисия в парламента.

Освен тази законодателна инициатива, сформираното по този въпрос мнозинство в 43-то Народно събрание одобри и внесения от лидера на ДПС Лютви Местан  проект, в който също се предвижда отпадането на давността за наказателно преследване за престъпления, извършени по политически причини от лица, свързани с комунистическия режим след 9 септември 1944 г., като в него  изрично се споменава и „възродителния процес”.

По този начин парламентът обедини проектите, инициирани от ГЕРБ и Реформаторския блок от една страна и ДПС от друга.

Предложенията на управляващите засягат и случаите, в които престъпленията са извършени от хора, които не са били членове на БКП, но на които са били възложени длъжностни или партийни функции по време на тоталитарния режим.

Премахването на давността преследване за този кръг престъпления изрично е засегнато в Конвенцията на ООН от 1968 г. Международният акт прокламира, че няма давност по отношение на военните престъпления и престъпленията против човечеството.

По подобен начин е уреден въпросът и с престъпленията, които се наказват от Международния наказателен съд в Хага, чийто статут е ратифициран от Народното събрание през 2002 г.

Въпросът за давността на престъпленията, извършвани по време на комунистическия режим, е поставен още в началото на прехода от тогавашния главен прокурор Мартин Гунев на вниманието на 7-то Велико Народно събрание, което не приема юридическо разрешение на проблема.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов