|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Съдебни процеси
„Правосъдие“ по български: 850 000 преименувани, 360 000 изселени при „възродителния процес“ и 0 осъдени виновни лица ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 09 Март 2024 13:20

alt

 

„Говорим за 850 000 преименувани, 360 000 изселени и 0 осъдени виновни лица“. Това заяви историкът Георги Михайлов от фондация „Истина и памет“ в предаването „Честно казано“ с Люба Кулезич по телевизия Евроком в четвъртък (7 март 2024 г.).

Водещата го бе поканила в студиото заедно с журналиста Стойко Стоянов – главен редактор на сайта Faktor.bg, за да коментират новината, че прокуратурата е унищожила информация за водените в страната след 1989 г. дела за престъпления, извършени по време на „възродителния процес“ (1985-1989).

продължава>
 
За първи път жертвите са допуснати до делото за „възродителния процес“ ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Петък, 12 Януари 2024 16:00

alt

 

За първи път от образуването на следствието срещу висшите комунистически функционери, отговорни за „възродителния процес“ през 1991 г., жертвите на едно от най-големите престъпления на БКП в края на режима са допуснати до материалите по делото.

Това съобщиха пред desebg.com от Асоциацията за справедливост, права, култура и солидарност на Балканите (БАХАД).

Неправителствената организация обединява усилията за справедливост на бившите лагеристи в лагера „Белене“ по време на насилствената смяна на имената на българските граждани от турски произход и техните близки.

Делото за „възродителния процес“ бе образувано от военната прокуратура през 1991 г. срещу бившия генерален секретар на БКП Тодор Живков, бившия премиер Георги Атанасов, бившия министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов, бившия министър на външните работи Петър Младенов и бившия член на Политбюро на ЦК на БКП Пенчо Кубадински именно за незаконно изолиране на 517 мъже от турското малцинство в лагера „Белене“ в периода 1984-1987 г.

От няколко месеца Софийската военно-окръжна прокуратура е започнала да предявява материалите по делото на все още живите бивши лагеристи от „Белене“, както и на близките на починалите бивши лагеристи.

продължава>
 
Волгин се оправдава: Написах поста за „народния съд“ от гняв ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 19 Октомври 2023 12:45

alt

 

„Да, написах въпросното изречение във Фейсбук, защото бях гневен“.

Това посочва радиоводещият Петър Петров Георгиев, известен повече като Петър Волгин в допълнение към отговор на искова молба по делото, което заведе срещу него 102 годишната г-жа Ценка Горанова, чийто съпруг, завърнал се от фронта в Македония след 9 септември 1944 г., изчезва безследно, след като е извикан за „справка“ в кметството по време на кървавия терор в месеците след Деветосептемврийския преврат.

Desebg.com припомня, че на 1 февруари 2023 г. – Денят за почит и преклонение пред жертвите на комунистическия режим – Волгин публикува в профила си във Фейсбук поста:

„Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян [Левон Хампарцумян, бивш главен изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“, б.а.], за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд.“

продължава>
 
Радиоводещият от БНР Петър Волгин отива на съд за възхвала на „народния съд“ ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 05 Октомври 2023 19:29

alt

 

Софийският градски съд прие колективния иск на 50 тъжители срещу радиоводещия от БНР Петър Петров Георгиев, известен повече като Волгин, за възхвала на т. нар. Народния съд, организиран от комунистическия режим след 9 септември 1944 г. по указания на Георги Димитров, давани от Москва. Успоредно с това, съдът насрочи дата за делото на 102 годишната г-жа Ценка Горанова, съобщи сайтът Faktor.bg.

Тя беше възмутена от пост във Фейсбук профила му от 1-ви февруари тази година, в който той беше написал: "Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян [Левон Хампарцумян, бивш главен изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“], за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд“.

продължава>
 
Още две жертви на „възродителния процес“ осъдиха прокуратурата за бавно правораздаване ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 16 Юли 2023 13:43

alt

 

Още две жертви на „възродителния процес“, този път от Добрич, осъдиха прокуратурата заради бавно правораздаване.

Това стана известно след огласяване на съответните съдебни актове на окръжния съд в Добрич, съобщи dobrichonline.com.

Той е постановил две решения, с които осъжда Ппрокуратурата на Република България да заплати на жертвите (оповестени под инициалите Н. К и Н. М.) по 12 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, причинени на двете ищци от нарушаване на правото на разглеждане и приключване в разумен срок на образуваното през януари 1991г. следствено дело за т.нар. „възродителен процес“, което се води на производство от Военно-окръжна прокуратура София.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следваща > Край >>

Страница 1 от 9
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов