|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Съдебни процеси
Още две жертви на „възродителния процес“ осъдиха прокуратурата за бавно правораздаване ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 16 Юли 2023 13:43

alt

 

Още две жертви на „възродителния процес“, този път от Добрич, осъдиха прокуратурата заради бавно правораздаване.

Това стана известно след огласяване на съответните съдебни актове на окръжния съд в Добрич, съобщи dobrichonline.com.

Той е постановил две решения, с които осъжда Ппрокуратурата на Република България да заплати на жертвите (оповестени под инициалите Н. К и Н. М.) по 12 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, причинени на двете ищци от нарушаване на правото на разглеждане и приключване в разумен срок на образуваното през януари 1991г. следствено дело за т.нар. „възродителен процес“, което се води на производство от Военно-окръжна прокуратура София.

продължава>
 
Заведено е дело срещу пропутинския пропангандатор Волгин заради изказването му за „народния съд“ ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Събота, 17 Юни 2023 14:15

 

alt

 

Вдовица на мъж, осъден от противоконституционния „народен съд“, и техния син, съдят журналиста от Българското национално радио и пропутински пропагандист Петър Петров, известен под псевдонима си Волгин.

Това стана ясно вчера (16 юни 2023 г.), след като депутатът от „Демократична България“ Манол Пейков обяви в своя профил във Фейсбук дарителска кампания за покриването на разходите по съдебния казус.

Гласност на случая първо даде сайта clubz.bg. Възрастната жена, която е 102-годишна заедно със сина си завеждат дело срещу Волгин след коментара му в Деня за почит и признателност към жертвите на тоталитарния комунистически режим на 1 февруари 2023 г., в който коментар дава „пример“ за необходимостта от т. нар. народен съд (1944-1945).

продължава>
 
Делото, което от три десетилетия стои на „трупчета“ и Гешев също не помръдна ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Събота, 27 Май 2023 05:23

alt

 

При последния грандиозен скандал с главния прокурор Иван Гешев отново се заговори за делата на „трупчета“, които прокуратурата държи и „активира“ според конюнктурата и интересите си.

Медиите обаче пропускат да посочат, че има едно дело, по което от над три десетилетия държавното обвинение бездейства и с това си бездействие се е превърнало в орган, който вместо да разкрива престъплението на практика го прикрива.

Става въпрос за делото срещу вдъхновителите на т.нар. възродителен процес или насилствената асимилация срещу турското малцинство, предприета от тоталитарния комунистически режим начело с генералния секретар на БКП Тодор Живков през 1984 г.

Сайтът desebg.com припомня неговата история, както и конкретното бездействие на настоящия главен прокурор Иван Гешев по него.

продължава>
 
Съдът отмени прекратяването на делото за „възродителния процес“ от прокуратурата ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Петък, 23 Декември 2022 18:19

alt

 

Състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Камен Иванов отмени постановлението на Военно-окръжната прокуратура - София, с което тя прекрати следствието за „възродителния процес“, научи desebg.com.

С определението си от 22 декември 2022 г. САС на практика връща делото на прокуратурата за продължаване на процесуално-следствените действия. Определението на съда не подлежи на обжалване.

Както desebg.com съобщи в края на месец май 2022 г. Военно-окръжната прокуратура – София прекрати делото, след като два месеца по-рано почина последният обвиняеми по него – бившият комунистически министър-председател Георги Атанасов.

продължава>
 
Бившият президент Йон Илиеску ще бъде съден за престъпления против човечеството по време на Румънската революция през 1989 г. ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 03 Август 2022 17:21

alt

 

Делото за румънската Революция от 1989 г. отново изпратено в съда, след като преди около шест месеца Върховният касационен съд поиска повторно разследване, съобщава румънския в. "Адевърул".

Така бившият президент на Румъния Йон Илиеску, бившият вицепремиер Джелу Войкан Войкулеску и бившият началник на военната авиация Йосиф Рус отново ще се изправят пред съда по обвинения в престъпления срещу човечеството.

Съобщението беше направено от главния прокурор на Румъния Габриела Скутя, предаде БТА.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 1 от 8
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов