|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Бащата на патриарх Даниил е бил щатен служител в Държавна сигурност, а духовният му баща – агент на ДС ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Спецслужби
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 03 Юли 2024 15:19

alt

 

Трендафил Тодоров Николов, баща на новия патриарх на България Даниил с рождено име Атанас Трендафилов Николов, е бил щатен служител в Държавна сигурност.

Това съобщи сайтът Faktor.bg, позовавайки се на решения на Комисията по досиетата, с които е установена и обявена принадлежността му към тоталитарните комунистически служби.

Бащата Трендафил Тодоров е роден на 24 март 1939 г. в смолянското село Кремене.

През 2010 г. той попада сред ръководните кадри, които Комисията по досиетата проверява по линия на глобалната проверка на лицата, заемали ръководни постове в МВР след 10 ноември 1989 г., както повелява закона за досиетата, приет с политически консенсус в края на 2006 г.

Независимият държавен орган, натоварен с осветяването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, установява, че Трендафил Тодор е бил щатен служител на Окръжно управление на МВР-ДС Смолян.

Назначен е през декември 1970 г. за инспектор IV степен. Проверен е в качеството му на зам.-директор на Регионалната дирекция на МВР, длъжност, която е заемал до март 1992 г.

24chasa.bg посочва, че през 1974 т. Трендафил Тодоров е оглавил отделение „Политическо възпитание“ в Окръжното управление на МВР-ДС Смолян.

През 2016 г. бащата на новия патриарх попада като ръководно лице в друга проверка на Комисията по досиетата, а именно проверка на ръководните кадри в община Смолян след 10 ноември 1989 г.

Неговата принадлежност към ДС е отново обявена, този път в качеството му на общински народен съветник до 28 август 1990 г.


Духовният баща на Даниил – агент на ДС

Сайтът desebg.com посочва друг важен факт в биографията на новия патриарх Даниил, свързан обаче с неговия духовен баща – бившият Неврокопски митрополит Натанаил.

През 1997 г. Даниил е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Свети Георги Победоносец“ под духовното ръководство на митрополит Натанаил Неврокопски. На 7 август 1999 г. е постриган от Натанаил в монашество и на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2012 г. Комисията по досиетата огласи 11 сътрудници на тоталитарните комунистически служби в Светия синод.

Един от тях бе именно Неврокопският митрополит Натанаил. Той се оказа секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1980 г., вербуван под псевдонима „БЛАГОЕВ“.

Досието му разкрива, че целта на Държавна сигурност е била след Духовната академия в София да изпрати Натанаил да завърши Богословски факултет в Атинския университет, Гърция, а след това да кандидатства за монах в българския манастир „Св. Георги – Зограф“ на Света гора, където да бъде избран за игумен и по този начин ДС да превземе манастира и да сложи ръка върху духовните и материалните му богатства.

Случайно или не Вселенският патриарх по това време не дава разрешение Натанаил да стане монах на Света гора. Натанаил е вербован от полк. Христо Маринчев от отдел 14 „Културно-историческо разузнаване“ на Първо главно управление на ДС, което е натоварено с нелегално придобиване (разбирай кражби, б.а.) на културно-исторически ценности. Вербовчикът на Натанаил полк. Маринчев е в основата на секретната операция на ПГУ-ДС „МАРАТОН“ за кражбата на оригинала на Паисиевата история, съхранявана в българския манастир „Св. Георги – Зограф“, което ДС успява да направи през 1985 г. (виж повече в книгата на журналиста Христо Христов "Операция "МАРАТОН" - ТУК).

След като стана ясно, че предстои разкриването на агентите на Държавна сигурност в Светия синод Неврокопският митрополит Натанаил се прояви като един от най-върлите противници на отварянето на досиетата на висшия клир в Българската православна църква.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов