|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Израстването на Алексей Петров: От милиционерското училище до щатен служител в Шесто управление на ДС ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Спецслужби
Написано от Христо Христов   
Сряда, 16 Август 2023 16:40

alt

 

Убитият днес (16 август 2023 г.) Алексей Петров бе влиятелна и една от малко оцелелите фигури от зората на силовото застраховане в началото на прехода след краха на комунистическия режим през 1989 г. в качеството си на основател на застрахователната компания „Аполо и Болкан“.

През следващите три десетилетия той успя не само да запази, но и да развие и утвърди своето голямо влияние в застрахователния бизнес в България чрез компанията „Лев инс“, независимо от показния му арест през 2010 г. като лидер на престъпна група „ОКТОПОД“ за рекет и изнудване (впоследствие оправдан).

През годините на прехода той стана известен и с влиянието си в съвременните служби за сигурност като съветник на първия директор на ДАНС Петко Сертов по време на правителството на Станишев и тройната коалиция.

А също така и негласен посредник за организирането на тайни срещи между представители на властта (министърът на вътрешните работи от БСП Румен Петков) и лица от подземния свят (т. нар. братя Галеви и Златко Баретата).

Неговата безкомпромисност и бруталност към противници и опоненти, както и използването на широк арсенал от методи за дескредитация и заплахи към тях е пословична.

Този характер и стил на действие е формиран не къде да е, в репресивните структури на тоталитарната БКП, на която той е член от 1988 г.

Показателно е, че повечето медии случайно или не днес пропускат да отбележат факта, че Алексей Петров е бил щатен служител на Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия в създаденото през 1985 г. направление „Терор“ към чиято структура е поставен и Специализирания оперативен милиционерски батальон (баретите).

Именно там той се оформя като един от най-перспективните кадри и фигура с лидерски качества, която показва съобразителност и хладнокръвие при изпълнение на задачите.

Преди това Алексей Петров завършва Специализирането милиционерско училище в Пазарджик (1981).

Въпреки перспективите и кадровото израстване Алексей Петров доброволно напуска структурите на МВР през 1992 г. по време на правителството на СДС.

Вижте израстването на Алексей Петров, както и всички подробности от неговото минало в МВР-ДС в Регистъра на сътрудниците на ДС – ТУК. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов