|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой издава тайни на Русия: Военен разузнавач от БНА с школа в СССР ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Спецслужби
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 03 Март 2022 17:29

alt

 

Арестуваният и обвинен в шпионаж в ползва на Русия бригаден генерал от резерва Валентин Цанков е бивш щатен кадър на Разузнавателното управление на Генералния щаб на Българската народна армия – военното разузнаване по времето на комунистическия режим в България.

То е известно като филиала на съветското Главно разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб на въоръжените сили на СССР (съветското военно разузнаване) в България по време на комунистическата диктатура в страната.

Малко медии припомниха този факт в разразилия се пореден шпионски скандал с разкритите руски разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие у нас.

А принадлежността към една от тоталитарните служби на антихуманния престъпен режим е много важен знак, който показва, че кълнялите се навремето в безпределна вярност към компартията и „дружбата със СССР“ никога през последните 30 години не са променили отношението си към бившите си господари от Кремъл.

Валентин Цанков е разкрит като щатен служител на РУ-ГЩ на БНА през 2011 г. от Комисията по досиетата при проверката на лицата, заемали или заемащи ръководни длъжности в Министерството на отбраната.

Той е проверен в качеството му на директор на дирекция във военното министерство в периода 2002-2004 г.

Според изнесената от Комисията информацията показва, че Цанков е назначен за щатен служител на военното разузнаване през 1982 г.

Изпратен е на 10-месечна школа в СССР, което означава, че е преминал идеологическа и оперативна подготовка в съветското военно разузнаване.


Кариера

Валентин Цанков е роден през 1956 г. в Пловдив. Завършил е с отличие Висшето военно училище във Велико Търново и Военната академия „Г.С. Раковски“ (1988 – 1990 г.) в София.

Година след назначаването му във военното разузнаване е издигнат в помощник-началник на отдел в Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА.


След краха на комунистическия режим – уж натовски офицер

След краха на тоталитарното управление на БКП Цанков получава допълнителна квалификация с обучение в Генералщабна академия в Гърция (1997 – 1998 г.).

Преминава допълнителни курсове в училището на НАТО в Оберамергау в Германия, в Колежа на НАТО в Рим, Европейския център за отбранителни изследвания „Дж. Маршал“ в Гармиш-Партенкирхен, Курс за висши ръководни кадри по управление на отбранителните ресурси, Монтерей, Калифорния, САЩ и други.

Началник е на самостоятелен отдел „НАТО“ в Щаба на Сухопътните войски, завеждащ службата по отбраната в Постоянната дипломатическа мисия на Република България в Главната квартира на НАТО, Брюксел, Белгия.


Издигане до бригаден генерал

На 8 август 2002 г. е назначен за директор на Дирекция „Отбранителна политика и планиране“ в Министерството на отбраната и е удостоен с висше военно звание бригаден генерал.

По това време управлява НДСВ и ДПС, а произвеждането в генералски звания се извършва с указ на президента – тогава Георги Първанов, агент „ГОЦЕ“ на Първо главно управление на Държавна сигурност.

През октомври 2003 г. е освободен от длъжността директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ и назначен за директор на дирекция „Отбранително планиране и програмиране“.

На 1 март 2004 г. е освободен от длъжността директор на дирекция „Отбранително планиране и про­грамиране“.

Назначен е за аташе по отбраната в Лондон (2004 – 2007 г.) и във Вашингтон (2010 – 2011 г.) и съветник на министъра на отбраната.

По време на кариерата си е член на българската правителствена делегация в преговорния процес за присъединяване към НАТО; заместник-ръководител и военен ръководител на българския екип за преговори с НАТО по пакета на Целите на въоръжените сили – 2003 г., (преди приемането на България в НАТО); секретар на Програмния съвет в Министерството на отбраната; член на Съвета по отбрана; секретар на Съвета за провеждане на Стратегическия преглед на отбраната, член на ръководството за разработване на Визия за развитие на въоръжените сили до 2035 г.


Отзован от САЩ като военно аташе

След разкритията на Комисията по досиетата през 2011 г. Цанков е отзован от поста военно аташе в САЩ от тогавашния министър на отбраната Аню Анев при първия кабинет на ГЕРБ и е пенсиониран през 2013 г.


Предаване на държавни тайни на руски дипломат

Според информация на в. „24 часа“ още тогава срещу Валентин Цанков е имало сигнали до ДАНС за съмнителни контакти.

Роденият в Пловдив 65-годишен генерал от резерва е обвинен от прокуратурата в предаване на документи със различни грифове на секретност на съветник в политическата секция на руското посолство.

Двамата са се виждали на конспиративни срещи и са използвали флашки, както и устройства, с които информацията на тях е зашифрована.

Към момента на ареста му той е експерт в Центъра за изследване на отбраната и зам.-председател на Асоциацията на сухопътните войски.

Операцията срещу него е реализирана през последните три месеца.


Съветник на военен министър, снаха рускиня

и в инициативния комитет на Мая Манолонова

Сайтът Faktor.bg съобщи информацията, че съпругата на Цанков до 2017 г. е работила като главен експерт в дирекция „Отбранителна политика“ на Министерството на отбраната.

Тяхната снаха е рускиня, а Цанков участва в инициативния комитет за издигането на бившата социалистка и омбудсман Мая Манолова за кмет на последните местни избори.

„24 часа“ писа, че Цанков е участвал на бързо организирания митинг пред Министерски съвет срещу освобождаването на министъра на отбраната Стефан Янев преди броени дни заради придържането му към опорките на Путин за войната на режима му в Украйна.

Голяма част от протестиращите всъщност са все бивши служители на тоталитарните служби от времето на комунистическия режим, които никога не са преглътнали факта, че България е член на НАТО и до края на живота си ще изпитват носталгия към времето, когато България е васал на Кремъл.


Как Цанков участва в активно мероприятие за война на НАТО срещу Русия

Преди осем месеца о. р. ген. Цанков забърка тежък скандал, обявявайки, че НАТО се готви за война с Русия. Специално интервю с него бе публикувано юли месец в свързаното със съпругата на Сергей Станишев – Моника електронно издание Dir.bg.

Твърденията на българския генерал са тиражирани в над 50 прокремълски издания, позовавайки се на думите му, съобщи тогава Faktor.bg.

Интервюто е озаглавено: „В Черно море Русия и НАТО тренират за война“. В него той коментира военното учение „Морски бриз“ и обяснява интересите от „векове“ на Русия в Черно море. Заявява „какъв огромен риск има за подпалването на война“.


Валентин Цанков против разкриването на сътрудниците

на военното разузнаване от комунизма

и предаването на архивите Комисията по досиетата

През февруари 2019 г. сайтът Клуб Z публикува сблъсъка на две гледни точни по проблема за разкриването на сътрудниците на тоталитарните служби и нежеланието на служба „Военна информация“ (военното разузнаване) да предаде архивите на РУ-ГЩ на БНА на Комисията по досиетата, както изисква закона.

По тези проблеми сайтът публикува позициите на разследващия журналист и изследовател на архивите на ДС Христо Христов и о.р. ген. Валентин Цанков.

Последният посочи, че разкриването на сътрудниците на РУ-ГЩ на БНА „беше поредният опит да бъде срината работата на службите“.

На въпроса дали старите кадри от времето на комунистическия режими са останали верни на старите режими той отговоря така:

Тази критика е абсолютно безпочвена, предателска и набеждаваща. Тя компрометира хора, преминали през много проверки по всяко време от структурите за вътрешна сигурност на службите. На тях им е издаден допуск до класифицирана информация. Да се твърди, че са съпричастни към центрове извън нашите партньорски служби, означава, че с пръст се посочват без основание хора за предатели. По тази логика бих казал, че хора, които упорстват по тази линия да бъдат изхвърлени от оперативна работа едни от най-опитните разузнавачи, оспорват тяхната лоялност. Ако някой може да го докаже, да заповяда.“

Е, о. р. ген. Валентин Цанков сега сам го доказва с установяването му като човек, който се е поставил в услуга на чужда държава – Русия, чието управление при Путин не само използва, но и развива методите на КГБ и ГРУ от времето на тоталитарния режим на СССР.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов