|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досието на директора на НРС ген. Драгомир Димитров: Да влезеш в ДС два месеца преди рухването на комунизма ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Спецслужби
Написано от Христо Христов   
Петък, 19 Април 2013 11:50

 alt

На 13 март 2013 г. комисията по досиетата оповести първия си списък на кадрови служители, заемали или заемащи ръководни постове в Националната разузнавателна служба (НРС) или в служба „Военна информация (военното разузнаване), които до началото на тази година бяха защитени от отменения от Народното събрание параграф 12 от закона за досиетата.

Едно от най-важните имена в списъка е това на настоящия директор на НРС ген. Драгомир Димитров. Макар и започнал своята кариера в Държавна сигурност два месеца и половина преди 10 ноември 1989 г. този факт фигурира в неговото кадрово минало.

Ген. Димитров беше утвърден за ръководител на НРС в началото на 2012 г. по предложение на кабинета Борисов и с указ на президента Росен Плевнелиев. Тогава неговата принадлежност от ДС е била защитена от параграф 12 на закона за досиетата, забраняващ огласяването на кадри на комунистическите тайни служби на ръководни постове в НРС и в служба „Военна информация”. След разкриването му от комисията досието на ген. Димитров е открито и общодостъпно.

 Сайтът desebg.com ви предлага неговото съдържание. Личното кадрово дело на ген. Драгомир Драганов разкрива важни подробности от неговата биография и пътя до Държавна сигурност.

 

„До началника на общинско управление на МВР В. Търново

Молба
от Драгомир Димитров

Др. Началник,
Моля да бъда назначен на офицерска длъжност по Държавна сигурност в повереното ви Общинско управление на МВР.
Надявам се, че молбата ми ще бъде удовлетворена.”

Под молбата стои пописа на 30-годишен член на БКП, възпитаник на немската гимназия в гр. Ловеч, а датата е 24 февруари 1989 г. Девет месеца след това Берлинската стена рухва, а с нея и комунизма. Двадесет и три години по-късно кандидатът за офицерска длъжност в Държавна сигурност вече ще е с генералско звание и ръководи Националната разузнавателна служба.

 

Проверката на кандидата

След официално подадената молба от Драгомир Димитров следва тежка процедура по неговото проучване от страна на ДС. Въпреки че кандидатурата е за място в провинцията, а не в централните управления на ДС, проверката на произход, семейно положение и месторабота не е претупана.

В секретна справка относно: „Изучаване на Драгомир Здравков Димитров, кандидат за разузнавач ДС в Общинско управление МВР гр. Велико Търново” от 21 юли 1989 г. се посочват подробни данни за кандидата. Проучването е на окръжно управление на МВР Велико Търново.

 

alt


Драгомир Димитров е роден през 1959 г. с. Недан, Ловешко. Средното си образование завършва в Ловеч – Смесената политехническа гимназия с изучаване на немски език. Служи в Драгоман. Като член на ДКМС е избиран за секретар на ДК на ДКМС в поделението. Уволнява се със звание ефрейтор.
През 1980 г. е приет за студент във ВТУ „Кирил и Методий”, специалност немска филология.

Произхожда от семейство на служещи. Майка му е учителка в основното училище в гр. Павликени, а баща му е зоотехник в АПК в същия град, след това директор на репродуктивна база по свиневъдство в с. Стамболово.


Издигане и щатна работа в Комсомола

Трудовата си дейност започва като зав.-отдел „Организационен” в общински комитет на Димитровски комунистически младежки съюз (ДКМС) в гр. Павликени, след което е издигнат за първи секретар. Към момента на изучаването му през 1989 г. е секретар на общинския комитет на ДКМС Велико Търново. „Има много добра теоретическа и практическа подготовка. Като комсомолски активист му позволява правилно да се ориентира и бързо да навлиза в работата. Член е на БКП от 1986 г. Избиран е за партиен секретар. По характер е скромен, трудолюбив, контактен, делови. Ползва се с авторитет сред общността”, се казва в проучването.

В приложената автобиография самият Драгомир Димитров дава подробности за работата си в ДКМС, в който е приет през 1974 г. Тя стартира в Общинския комитет на ДКМС гр. Павликени като завеждащ отдел „Организационен”. През януари 1986 г. на пленум на общинския комитет на ДКМС е избран за Първи секретар на ОбК на ДКМС. След това преминава на работа в Окръжния комитет на ДКМС във В. Търново като завеждащ отдел „Физкултура и военно-отбранителна подготовка”. През декември 1987 г. на пленум на ОбК на ДКМС – В. Търново е избран за секретар на ОбК на ДКМС и председател на Комисията по идеологическите и организационните въпроси.

alt

alt

alt

 

Комисията по подбор на кадри в общинско управление на МВР гр. В. Търново провежда опознавателна беседа. Установява, че кандидатът притежава добра обща култура и политическа подготовка и желае да работи в органите на МВР Тя предлага Драгомир Димитров да бъде назначен за разузнавач отделение „Контраразузнавателно” по 2-ра и 4-та линии в общинско управление МВР във В. Търново, 1 категория. Заплатата му е 195 лв., а даденото му звание е лейтенант по Държавна сигурност.

Предложението е утвърдено от началник сектор „Кадрви” подп. Ат. Димов. С него е съгласен началника на областно управление на МВР ген. Р. Минчев. Назначението е съгласувано съгласувано със секретар от областния комитет БКП полк. Ив. Обретенов. Самият Димитров е запознат със справката и е съгласен с нея на 25 август 1989 г.


Психологически профил на кандидата

В секретните резултати от психологическото изследване на кандидата за работа в ДС Драгомир Димитров в Областното управление на МВР във В. Търново от 10 април 1989 г. е посочено:

„Мотивите за постъпване на работа в органите на ДС се определят от устойчива личностна идентификация с политически дейности, социална значимост и авторитет на работата, интерес към оперативната дейност, възможност за развитие и реализация. С правилно формирана мирогледна насоченост показва добра политическа култура, политическо мислене и социална ангажираност, които мотивират към личностно утвърждаване в обществено значими сфери на дейност.

Притежава професионално формирани качества, интелект и способности за работа с хора. Уравновесен по характер, спокоен, уверен, целеустремен. Амбициозен без да проявява склонност към самонадценяване. На този етап вследствие на високия авторитет на органите на ДС и чувството за известен респект от тях проявява готовност за промените в начина на живот и социалния статут и приемане на изискванията и отговорностите на службата.”

Интересно е обяснението което дава Драгомир Димитров за своята мотивация да потърси работа в органите на МВР. В секретния въпросник, който попълва всеки кандидат, срещу въпроса: „Защо желаете да постъпите на работа в органите на МВР и кой ви насочи към тях?”, Димитров е записал собственоръчно следното:

„Трудно ми е да отговаря конкретно на тоя въпрос, защото твърде малко познавам естеството на работата на органите на МВР, но съм убеден, че тя е трудна, изключително отговорна и изисква пълна всеотдайност, поставя на истинско изпитание характера и волята. Желая да започна работа в органите на МВР, защото считам, че това е професия, която винаги изисква от човек будна мисъл, съзнание и съвест. Никой не ме е убеждавал да подам молба за постъпване на работа в органите на МВР, насочих се към тях по собствено убеждение.”

В друга секретна справка на ОУ на МВР във В. Търново е посочено, че „данните от психологическото му изследване са благоприятни за работа в органите на ДС.”

В секретният въпросник за кадрите на МВР Димитров още посочва, че той и съпругата му нямат невъзвращенци, незаконно напуснали страната, както и познанства с граждани от капиталистически страни.

Петчленната комисията за подбор на кадрови приема, че Димитров „е подходящ за оперативен работник по ДС”.


Казармата – преводач при разпит на задържани бегълци на граница

В автобиографията си Драгомир Димитров посочва, че по време на отбиване на военната си служба в поделение в гр. Драгоман е награждаван за задържане на нарушител на Държавната граница. Какъв обаче е нарушителят не се посочва.

В личното кадрово дело е запазен друг документ, който хвърля малко повече светлина по този въпрос. Той е „Сведение от майор Пенчо Пенчев, началник на поделение в Свищов за Драгомир Димитров”. Военният служител посочва, че го от есента на 1978 г. при постъпването му на служба в граничното поделение в гр. Драгоман.

Посочено е, че след приключване на началната подготовка е оставен в щаба на поделението като преводач. „Никога не е споделял с другите войници за водените разговори с чужди граждани било то задържани или попаднали при нас по други поводи. Добрата му езикова подготовка и обща култура му дадоха възможност бързо да усвои тънкостите в нашата работа и към края на първата година беше в състояние сам да води разпити на задържани чужденци”, разкрива майор Пенчев.

Като граничар Димитров е изпълнявал и други задачи по охраната на границата, но предимно като патрул по паспортно-граничния режим. В справката се казва, че „в редица случаи е задържал нарушители на границата. За тези му качества е награждаван с редица морални и материални награди”.

 

alt

alt

 


19-годишен кандидат за школата на МВР

Документите от личното кадрово дело на Драгомир Димитров разкриват, че още след завършване на немската гимназия в Ловеч през 1978 той е бил обект на проучване от МВР като кандидат за Висшата специална школа (ВСШ) „Георги Димитров” на вътрешното министерство в Симеоново, в столицата.

В строго секретно проучване за Драгомир Димитров от окръжно управление на МВР В. Търново още през юни 1978 г. е посочено, че той е „идеологически добре ориентиран. Близки зад граница и засегнати от мероприятията на народната власт няма. Като се има предвид горното и придобитите лични впечатления от кандидата, смятат, че Драгомир Димитров е подходящ за курсант във ВСШ „Г. Димитров” – факултет ДС.”
Датата на този документ е 3 май 1978 г., а проучването е извършено от оперативен работник в Павликени.

В друга справката заключение относно: „Изучаване на Драгомир Димитров, кандидат за курсант във ВСШ Г. Димитров” – МВР, факултет ДС” от 22 май 1978 г. ръководството на Окръжното управление МВР В. Търново предлага Димитров да бъде допуснат до състезателен изпит за курсант във ВСШ „Г. Димитров” – МВР, факултет ДС, специалност „Управление на обществения ред и сигурност на НРБ”. Документът разкрива, че през 1978 г., когато Драгомир Димитров е още 19-годишен той е кандидатствал в школата на МВР и по-специално във факултета за Държавна сигурност.

 

alt

alt


В досието на Димитров е запазена и характеристика на Смесената политехническа гимназия с изучаване на немски език „Ернс Телман” в Ловеч от февруари 1978 г. за него, в която е посочено, че „със системната си подготовка по учебните дисциплини се развива като всестранна личност готов да даде своя принос на партията”. Характеристиката е подписана от директора, класния ръководител и секретаря в гимназия.


Клетва във вярност на Партията

След като е приет за щатен служител в Държавна сигурност Драгомир Димитров подписва специална клетвена декларация в която се задължава, „постъпвайки на работа в МВР се заклевам да бъда безпределно предан на БКП, на социалистическата ни родина и на своя народ”. Датата е 25 август 1989 г., по-малко от 100 дни преди падането на Берлинската стена и принудителното оттегляне на Тодор Живков от властта в НРБ.

 

alt


В школата на курс за оперативни работници

Със заповед на зам.-министъра на вътрешните работи от 12 септември 1989 г. е изпратен като офицер от ДС на едногодишен курс за начална подготовка на оперативни работници по 2-ра, 4-та и 6-та линии на работа във Висшия институт „Г. Димитров”, факултет ДС.

10 ноември 1989 г. го заварва в института на МВР в София като курсант за оперативен работник. От началото на 1990 г. Петър Младенов и Андрей Луканов изпращат в МВР за министър дотогавашният началник щаб на БНА ген. Атанас Семерджиев и за негов заместник полк. Любен Гоцев, дотогава зам.-началник на Първо главно управление на ДС, работещ под дипломатическо прикритие в МВнР. Те провеждат най-големите съкращения в историята на МВР, които засягат и кадровия състав по ДС

Документите в кадровото дело на Драгомир Димитров разкриват, че през февруари 1990 г. поради структурни промени и съкращаване на щата със секретна заповед на министъра на вътрешните работи от 2 февруари 1990 г. се прекратява едногодишния курс на новоназначени оперативни работници, в който е и Димитров. Приведено е разпореждане слушателите от курса да преминат на разпореждане в поделенията на МВР, като ръководствата на поделенията да направят необходимото за установяване на подходяща работно по линия на Държавна сигурност или по Народната милиция.


Преназначаване в контраразузнаването и клетва за политически неутралитет

Със секретна заповед на директор на РДВР В. Търново от 13 април 1990 г. Драгомир Димитров е преназначен като разузнавач в отделение „Контраразузнавателно” по 6-та линия за разузнавач в отделение „Оперативно техническа информация”, служба „Защита на Конституцията” (временно название на службата, която по същество е регионалното звено на контраразузнаването, наследник на Второ главно управление на ДС, б.а.). Заплатата му е заплата 240 лв. През юни 1990 г. той е преназначен в отделение 02 – сектор Защита на конституцията към РДВР, заплата 240 лв.

През октомври 1990 г. Димитров е сред офицерите, които са изпратени със заповед на един от зам.-министрите на вътрешните работи на едномесечен курс за повишение на квалификацията а оперативни работници за борба срещу шпионско-подривната дейност на противника във ВИ „Г. Димитров”.

През ноември 1990 г. като разузнавач в РДВР В. Търново в изпълнение на Закона за политическите партии Драгомир Димитров подписва декларация, в която декларира, че не членува в „политическа партия, движение или коалиция с политически цели и няма да използва служебното си положение в изгода на такива организации”.

През януари 1991 г. Димитров е със звание лейтенант – разузнавач в отделение 03 на Национална служба за защита на Конституцията (контраразузнаването) и заплата 280 лв. плюс 15 лв. и е сред служителите наградени за положителни и трайни резултати в служебната работа през 1990 г. На практика заема длъжността разузнавач в регионалното звено на контраразузнаването в РДВР- В. Търново. „В пряката си агентурно-оперативна и издирвателна дейност проявява настойчивост, настъпателност и творчество. Постигнал е много добри практически резултати”, се посочва в един документ от този период. Заплатата му е280 лв. и 15 лв. за агентура.

През октомври 1991 г., когато вече не функционира структурата на бившата Държавна сигурност, Драгомир Димитров подписва друга клетва за служба в МВР. С нея  този път се заклева „да спазва Конституцията и законите на страната. Да бъде лоялен към институциите на политическата система в страната и да не предприема действия, с които да нарушава политическия си неутралитет. Да опазва живота и здравето, правата и свободите на гражданите и да уважава човешкото им достойнство при изпълнение на служебните си задължения.”

 

 

УТРЕ ОЧАКВАЙТЕ: ИНТЕВРЮ С ГЕН. ДРАГОМИР ДИМИТРОВ ЗА НЕГОВОТО МИНАЛО В ДЪРЖВАНА СИГУРНОСТ.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов