|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Секретно: Военното разузнаване под шапката на КДС ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Петък, 29 Юни 2012 15:40

Било ли е подчинено Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на Министерството на народната отбрана на Държавна сигурност?

Отговор на този въпрос дава един рядко ценен документ от архивите на военното разузнаване, който desebg.com публикува.

Става дума за секретни въпроси за съвещание на министъра на народната отбрана и председателя на комитета за Държавна сигурност (КДС) от април 1968 г.

Сред подставените точки има два много важни момента. Първият е валидността на всички решения на ЦК на БКП спрямо РУ-ГЩ. И ако преповтарянето на подчинеността военното разузнаване на висшия партиен орган е нещо характерно за секретните служби при комунизма, то вторият момент е напълно нов в документалното изследване на функциите и ролята на Разузнавателното управление на Генералния щаб.

Той е свързан с подчинеността му спрямо създадения през 1965 г. Комитет за Държавна сигурност към Министерския съвет.

Досега винаги се е твърдяло, че военното разузнаване по времето на комунизма е било независимо от ДС, но разсекретените за първи път след 23 години от промените архиви на РУ-ГЩ опровергават това.

От документа се разбира, че през пролетта на 1968 г. председателят на КДС ген. Ангел Солаков е получил правото да получава пълна информация за агентурно-оперативната работа на РУ-ГЩ, както и да изисква от началника на военното разузнаване доклади по всички интересуващи го въпроси.

Освен това се допуска без съгласието на началника на РУ-ГЩ да се извърива вербовка и да се използват лица, картотекирани във военно разузнаване по изключение с разрешение на председателя на КДС.

Дотогава РУ-ГЩе подчинено на министъра на отбраната (по това време ген. Добри Джуров) и на началника на Генералния щаб на МНО. .

Поставянето на РУ-ГЩ на подчинение на КДС се свързва с две събития. През април 1968 г. Пражката пролет е в разгара си, а страните от Варшавския договор (без Румъния) започват подготовка за военна интервенция в Чехословакия, която става факт няколко месеца по-късно.

Второто събитие е свързано със създаването на КДС през лятото на 1965 г. Два месеца преди това е разкрит най-сериозния вътрешно партиен заговор срещу Тодор Живков от група военни начело с Иван Тодоров – Горуня. Първоначалната информация за конспирацията не идва по линия на ДС, а като сигнал, подаден от военно лице, което заговорниците се опитват да привлечат към каузата си за смяната на Живков.

След разкриване на заговора Живков извежда ДС от МВР и създава КДС към Министерския съвет, на който е председател. По този начин той се стреми към пълен контрол върху ДС. Очевидно подчиняването на РУ-ГЩ на КДС през 1968 г. е стъпка за тотален контрол върху разузнавателните органи, включително и военното разузнаване на първия секретар на ЦК на ЦК чрез пряко подчинения му председател на КДС ген. Солаков.

Съществуването на КДС е кратко. В края на 1969 г. ДС е върната в системата на МВР.

 

Публикуваният документ е включен в сборника на комисията по досиетата "Военното разузнаване при комунизма", 2012 г.

 

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов