|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Проблемите в агентурното използване на т. нар. прогресивни среди от военното разузнаване ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Събота, 09 Юни 2012 07:48

Сайтът desebg.com публикува строго секретна заповед относно „Насоки на оперативната работа с лица от контингента прогресивни среди”.

Документът е утвърден от началника на Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) ген. Васил Зикулов през 1981 г.

Той се отнася за използването на  лица с лява политическа ориентация от определяните от Москва като национално освободителни движения в различни точки по света.

Съветските тайни служби използват тези движения за износ на революция, стратегия на Кремъл, наложена от Сталин след края на Втората световна война.

Както се посочва в документа при използването на лица от тези среди за агентурни цели и задачи РУ-ГЩ се позовава, както на своя опит, така и на съветския.

.

За управлението на БКП е характерно, че от края на 50-те години Секретариатът на ЦК на комунистическата партия начело с Тодор Живков започват да отпускат помощи на различни такива движения под формата на валута, както и на военна техника и боеприпаси, а също така и обучение на групи.

Отделно генералният секретар на БКП Тодор Живков е задължен България ежегодно да предава лично на съветския посланик в София в брой валута за подпомагане на т. нар. революционните движения.   Тази практика съществува в продължение на близо 30 години – от 1959 г. до 1987 г. – период, през който Живков предава общо над 11,6 млн. долара на съветските посланици.  Те от своя страна са ги изпращали по специална сметка в Москва в секретен фонд за подпомагане на международното комунистическо движение.

Според показанията на Тодор Живков по делото №1, водено срещу него през 90-те години за злоупотреба с власт, за отпусканите средства във фонд „Москва” е знаел единствено той и Димитър Станишев, секретар на ЦК, отговарящ за връзките с комунистическите партии, баща на настоящия лидер на БСП Сергей Станишев.

Документът на военното разузнаване показва опасенията на РУ-ГЩ в началото на 80-те години от разкриване на връзките с представители на т. нар. прогресивни среди.

За да се избегне тази опасност началникът на военното разузнаване ген. Васил Зикулов набелязва редица мерки, чиято цел е да се подобри изучаването на представители на от тези среди с оглед тяхната надеждност при привличането им като агенти, както и строго да се следват различни агентурно-оперативни правила при работа с тях.


Документът е включен в сборника на комисията по досиетата „Военното разузнаване през комунизма”, 2012 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов