|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Как военното разузнаване копира опита на ГРУ в партийния и идеологически контрол над кадрите ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Събота, 12 Май 2012 17:03

Сайтът Държавна сигурност.com публикува секретен доклад относно „Някои страни на партийно-политическата, идейно-възпитателната и организационната дейност на политотдела, партийния комитет и партийните бюра” на Разузнавателното управление на Генералния щаб на Министерството на народната отбрана.

Документът е от 1971 г. и е подписан от зам.-началника на РУ-ГЩ и началник на политическия отдел на военното разузнаване.

Той илюстрира политическият контрол в РУ-ГЩ, осъществяван на базата на опита на Главно разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР.

В доклада за засегнати въпроси, които са обект на 5-дневно обсъждане по време на консултации на политическия отдел в РУ-ГЩ с началника на политическия отдел на ГРУ ген. Григорий Долин.

.

 

Освен с началника на политическия отдел и зам-началник на РУ-ГЩ ръководителят на политическата и идеологическата работа в съветското военното разузнаване е провел среща и с целия състав на Разузнавателното управление на Генералния щаб на Министерството на народното отбрана.

Основните направление на разговори се водят в следните направления:

 

  • Стил и метод на работа и ръководство от политическия отдел и партийния комитет;
  • Организационна структура и насоки на партийно-политическата и организационната работа на партийните бюра и организации;
  • Идеологическата работа – форми и ръководство от политотдела, партийния комитет и партийните бюра.

 

В изводите, които началникът на политическия отдел в РУ-ГЩ прави, се посочва, че беседването с колегата му от ГРУ е "от изключително значение за подобряване на политическата, идейно възпитателната и организационната работа".

Документът е съхранен на микрофилм и е включен в сборника на комисията по досиетата „Военното разузнаване при комунизма”, 2012 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов