|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Политбюро: Коренно подобряване на военното разузнаване ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 09 Април 2012 17:32

Сайтът Държавна сигурност.com представя секретното „Б” постановление от особена важност, отнасящо се до подобряване на работата на военното разузнаване.

Документът е от 1950 г. и е приет от висшето партийно ръководство година, след като Западът създава организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и две години преди към него да се присъединят Гърция и Турция.

По това време (от 1949 г.) генерален секретар на ЦК на БКП е Вълко Червенков, който от февруари 1950 г. е и министър-председател.

От постановлението на висшето комунистическо ръководство, се разбира за необходимостта правителството „да разполага с достатъчно пълна информация” от военното разузнаване за замислите на южните съседи на НРБ – Гърция и Турция, както и на Югославия.

Трите съседни държави са определени като враждебни.

Документът разкрива, че висшето партийно ръководство желае „коренно подобряване на работата” на военното разузнаване.

.

 

Указано е кадровото обезпечаване на разузнавателните органи на Министерството на народната отбрана да стане с подбор на „най-добрите, най-проверените и предани на Родината и Партията офицери и сътрудници”.

Разпоредено е да се създадат  самостоятелни разузнавателни курсове за подготовка курсове за военните разузнавачи по линия на стратегическо и оперативно разузнаване. Във военната академия се създава отделение Войсково разузнаване с 25 слушатели за подготовка на войскови разузнавачи.

Изброени са и задълженията на различните министерства по откриването на щатове, които да бъдат заети от военните разузнавачи. На окръжните секретари на БКП са дадени персонали указания как да съдействат и да оказват пълна помощ на офицерите от военното разузнаване най-вече по отношение на изучаването на лица, от които то се интересува.

 

Документът е включен в документалния сборник на комисията по досиетата „Военното разузнаване при комунизма”, 2012 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов