|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комунистическият режим подозирал, че книжарницата на Алма матер е явка на царски офицери ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Сряда, 02 Август 2023 17:52

alt

 

В първите няколко години след преврата на 9 септември 1944 г. комунистическият режим е подозирал, че книжарницата на Софийския университет е място за явка на освободени при чистките в армията царски офицери.

Това разкрива документ от архивите на тоталитарните комунистически служби, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад-коментар относно: Книжарница Алма матер от агентурна група „Х-11“ при Разузнавателния отдел към Щаба на войската от декември 1947 г.

В него се посочва, че книжарницата е печелившо търговско предприятие, което се ръководи от Тодор Попов, брат на ген. Георги Попов (генерал от артилерията), генерал-губернатор на Южна Добруджа в периода (11 септември 1940 – 11 август 1941) и командир на 3-та армия през Втората световна война (1941 – 1945).

Посочено е, че в книжарницата работи полк. Стоян Стоянов, бивш началник на II корпус в Беломорието и бивш помощник началник на Военната академия.

Подчертана е неговата осведоменост за висшето офицерство в армията, частите и място на служене.

От документа се разбира, че книжарницата е поставена под агентурно наблюдение и Разузнавателният отдел при Щаба на войската (военното разузнавате) е разполагало с подробна информация за посещаващите я уволнени офицери, както и действащи такива.

„Тия изтъкнати реакционери и от висша класа „царски офицери“ не идват в книжарницата „Алма матер“, за да купуват хартия и пликове за писма, а още по малко да четат книгата „30 години великата октомврийска революция“, с тях полк. Стоянов води продължителни разговори насаме, но по отделно“, се подчертава в доклада.

В него са описани някои от по-висшестоящите царски офицери. Намекнато е, че „масовото посещение на уволнени млади офицери изглежда да е направлявано“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов