|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Какви материали е изпращало военното разузнаване на Тодор Живков ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 01 Септември 2022 17:12

alt

 

Заради дублиране на информацията, изпращана от МВР-ДС и от Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ, военното разузнаване) на Българската народна армия на Тодор Живков, от военното разузнаване са поискали в кабинета на генералния секретар на БКП да има служебно лице, което да следи информационния поток от двете ведомства и да спира материали, които се дублират.

Това става ясно от документ, запазени в архива на РУ-ГЩ, които desebg.com публикува онлайн.

Те представляват секретни Съображения относно: Дублирането на информацията, предоставяна на партийното, държавното и военното ръководство и секретна справка за изпратените до ЦК на БКП информационни материали от РУ-ГЩ.

Документите са от 1987 г. и разкриват не само проблемът за дублирането на информацията между МВР-ДС и РУ-ГЩ на БНА, но и какви точно материали са изпращани на партийното ръководство.

От документите става ясно, че информацията на военното разузнаване е твърде скромна.

До първия партиен и държавен ръководител подчиненото на съветското ГРУ разузнаване е изпращало само два вида информация: такава, която се е отнасяла до ново въоръжение в НАТО и отделни информационни материали.

Техният обем годишно също е скромен. За новости във въоръжението на НАТО за 1986 г., например Живков е получил 6 материали, а общите информационни сводки за същата година са 25.

В документите са посочени и какви информации са изпращани от военното разузнаване на Политбюро на ЦК на БКП и до ресорния отдел в Централния комитет на партията.

Документите са включени в сборника „Военното разузнаване и Варшавският пакт срещу НАТО”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов