|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Съветското ГРУ разположило специална техника в България ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Петък, 11 Март 2022 17:49

alt

 

Съветското военно разузнаване (ГРУ – Главно разузнавателно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР, б.а.) е разположило специална техника на в Народна република България, която е използвана само от него за извършването на специални операции от територията на нашата страна.

Това разкрива документ от архива на Разузнавателното управление на Генералния щаб на Българската народна армия, съхраняван в Централизирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби, изграден от Комисията по досиетата (desebg.com го публикува онлайн).

Документът, който е на руски език, е от декември 1975 г. и представлява Споразумение между Министерството на отбраната на СССР и Министерството на народната отбрана на НРБ за временно разполагане на специална техника на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР на територията на България.

С него българската страна се задължава да приеме през втората половина на 1976 г. на временно съхранение специална техника в хранилище на БНА, без за това да се взема наем.

Подчертано е, че техниката е собственост на съветската страна и е предназначена за използване от съветски специалисти, командировани в България за водене на радио- и радиотехническото разузнаване.

Декларирано е, че съветските специалисти ще предават добитата информация на българската страна в пълен обем. Срокът на споразумението е 5 години и се продължава автоматично, освен ако една от страните не поиска да го прекрати.

Военното разузнаване по времето на комунизма е филиал на съветското ГРУ и изцяло подчинено на него в идеологически, кадрови, оперативен и технически аспект.

Документът е включен в сборника „Военното разузнаване и Варшавският пакт срещу НАТО”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов