|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Те работиха заедно с ГРУ срещу НАТО и… продължават да работят ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Сряда, 24 Март 2021 16:18

alt

 

Десетилетия наред офицерите от Разузнавателното управление на Генералния щаб на Българската народна армия (военното разузнаване по време на комунистическия режим, б.а.) се кълнят в идеологическа вярност на своите по-големи „братя“ от съветското ГРУ, които ги напътстват и ръководят как да работят срещу „враговете“ на светлите комунистически идеи.

Затова не е никак учудващо, че онези, които са действали срещу НАТО до 1989 г. след това, че и до наши дни не продължават да работят срещу съюзниците на демократична България в алианса.

Последният шпионски скандал само потвърди някои тъжни закономерности. Без истинска кадрова реформа в специалните служби и в сектор сигурност България е обречена да бъде опитно поле на режима в Москва.

Архивните документи са само потвърждават дълбоката зависимост от Кремъл на лицата, които са обслужвали неговите интереси в България преди повече от 30 години.

Сайтът desebg.com публикува едни такъв документ (на руски език) – строго секретни съображения за задачите, ролята, мястото и основните усилия на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА от 1974 г., адресирано до съветския му господар – ГРУ.

От него става пределно ясно, че посочени основната задача, която се възлагат на РУ на ГЩ на БНА е добиване на разузнавателна информация за военната политика и измененията във военнополитическата обстановка на разузнаваните западни страни, а главната насока на разузнавателната работа е срещу НАТО – преди всичко САЩ, Турция, Гърция и другите страни – членки на НАТО, разположени в Източното Средиземноморие.

Отбелязани са и страните, в които РУ – ГЩ има резидентури под прикритие.

Документът е включен в сборника „Военното разузнаване и Варшавският пакт срещу НАТО”, издание на  Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов