|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
С култ, дажби и „революционни идеи” Ким Ир Сен стоял „най-съвършения строй” на света ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Вторник, 29 Август 2017 19:19

alt
Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА е предоставило подробна информация за управлението на севернокорейския лидер Ким Ир Сен, чиито особености се състояли в култ към личността на вожда, хранителни дажби, замразени заплати и нови „революционни идеи”.

През първата половина на 70-те години военното разузнаване на комунистическа България е докладвало в София, че успехът на управлението на вожда на КНДР е в култа към личността му и осъществяването на „идеологическа революция”, състояща се в унищожаването на всички „стари идеи” и въоръжаването на народа с революционните идеи на Ким Ир Сен.

Това се разбира от секретна информация за някои данни за политика на партийното и държавното ръководство на КНДР на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, която desebg.com публикува онлайн.

Посочено е, че основният принцип за развитие на страната е курса „Чучхе” за самостоятелност в икономиката, независима политика и самозащита при отбрана.

За да се икономисат средства се замразява ръстът на работната заплата. „Въведено е нормиране на продоволствието и на най-важните стоки за широка употреба. Особено тежко е положението с хранителните продукти, което предизвиква скрито недоволство в трудещите се”, се казва в документа.

На този фон Ким Ир Сен е обявен за единствен теоретик на международното революционно движение. „Благодарение на него политическият строй в КНДР бил най-съвършеният в света”, докладва военния аташе на НРБ в Пхенян.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА в Азия 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2016 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов