|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Да се готвиш 10 години за 60-я рожден ден на комунистическия вожд Ким Ир Сен ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 10 Август 2017 18:00

alt
Целият севернокорейски народ е впрегнат в продължение на 10 години за отбелязване на 60-годишнина на своя вожд Ким Ир Сен, а рождения му ден е събитието през 1972 г.

Това разкрива документ на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, който desebg.com публикува онлайн (документът е запазен на микрофилм и качеството му е повлияно от този факт, б.а.).

Той представлява секретна обобщена сводка за април 1972 г. от българското военно аташе в Пхенян, Корейската народно демократична република.

Както е известно севернокорейският комунистически лидер Ким Ир Сен е определян в родината си като „бащата на нацията”, а през живота си се ползва с неизменен култ към личността му, като рождения му ден е и определен за официалния национален празник.

Военното аташе на НРБ описва през 1972 г. Пхенян и цялата Северна Корея живеят с последните приготовления за посрещането на 60-годишнина на Ким Ир Сен и 40-годишнина от създаването на първия партизански отряд.

Отбелязано е, че населението „дълго и системно се подготвяше за честването на най-големия и най-великия празник в страната”.

Само няколко дни преди 15 април – рождения ден на комунистическия лидер обаче се заговаря, че поради „скромност и нравственост на вожда” този ден нямало да бъде отбелязан шумно.

На някои посланици е обяснено, че празненствата се отлагат за 25 април 1972 г.

Военното аташе отбелязва, че този ход се е дължал на желанието още повече да бъде утвърден култа към личността на Ким Ир Сен (той е с една година –по-млад от комунистическият лидер Тодор Живков, б.а.).

„Метаморфозата не е била случайна, а предварително добре обмислена”, пише в сводката военното аташе.
Отбелязано е, че всъщност празненствата са подготвяни със „забележителна целеустременост и пунктуалност”. Те всъщност започват още на 3 април, когато в Северна Корея започват да пристигат чуждестранни делегации от цял свят. От сводката става ясно, че общо 30 делегации взимат участие в честването на рождения ден на комунистическия вожд (изброени са поименно, б.а.).

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА в Азия 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2016 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов