|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Военното разузнаване само се натегнало за официален представител на ГРУ в България ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Сряда, 04 Януари 2017 19:59

alt

Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА, (военното разузнаване) само се е натегнало да бъде въведена длъжността официален представител на съветското Главното разузнавателно управление (ГРУ, военното разузнаване) в България през 1974 г.

Това става ясно от архивен документ на РУ-ГЩ, който сайтът desebg.com публикува онлайн. Документът е от 1980 г. и представлява писмо (на руски език, на който се е водила официалната кореспонденция при комунизма със структури на СССР) на началника на българското военно разузнаване при комунизма ген. Васил Зикулов до началника на съветското Главно разузнавателно управление и зам.-началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР армейски генерал Пьотър Ивашутин.

В него се посочва, че в интерес на повечето оперативни решения, практически въпроси по взаимодействието и координацията на стратегическото разузнаване по предложение на началника на Генералния щаб на БНА ген. Атанас Семерджиев, съгласувано с министъра на народната отбрана армейски генерал Добри Джуров в края на 1974 г. в България е въведена длъжността Постоянен представител на съветското ГРУ при военното разузнаване на Генералния щаба на БНА.

Семерджиев е известен като сътрудник на ДС от 1953 г. (виж досието му - ТУК), съветски възпитаник, дългогодишен началник на Генералния щаб на БНА, а след краха на комунистическия режим министър на вътрешните работи, утвърдил прочистването на досиетата, а след това и вицепрезидент на България.

От март 1975 г. длъжността Постоянен представител на ГРУ се изпълнява от полк. А. Хомяков. По мнение на комунистическото военно разузнаване целесъобразността от въвеждането на тази длъжност се е потвърдила убедително от цялата практическа съвместна дейност на двете военни разузнавания.

Писмото съдържа и редица други аргументи, изложени от ген. Зикулов, най-дългогодишния началник на военното разузнаване при комунистическия режим, в огромната роля на ГРУ към българското РУ-ГЩ.

Сред тях е уверението на самия Зикулов, че не само той, но и първият секретар на ЦК на БКП (Тодор Живков) са готови да окажат помощ за развитието на сътрудничеството между двете военни разузнавания.

По сходен начин се развиват и отношенията между МВР-ДС и КГБ, като взаимодействието е толкова мащабно, че България е единствената страна в Източния блок, в което КГБ има две официални представителства – в София и Варна.

Документът е включен в разширения документален сборник „Военното разузнаване и Варшавския пакт срещу НАТО” на Комисията по досиетата, 2015 г.

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов