|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Военното разузнаване нямало куриер В САЩ, предавало информация на съветското военно аташе ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Вторник, 16 Февруари 2016 19:09

alt
През 60-те години Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА (военното разузнаване при комунизма) не е разполагало с куриер в САЩ и поради тази причина оперативните работници са предавали придобитата информация на съветското военно аташе в щатите.

Това разкрива секретен доклад на РУ-ГЩ за проведена консултация в ГРУ (Главно разузнавателно управление) на Съветската армия (съветското военно разузнаване), който desebg.com публикува онлайн. Архивният документ е от 1963 г. е отчет на зам.-началника на РУ-ГЩ за едноседмичното му посещение в Москва за съгласуване на задачите за 1964 г. със съветското разузнаване.

От документа става ясно, че „поради материални и други съображения” оперативните работници на РУ-ГЩ не са извършвали оперативни задачи в САЩ, а се ограничавали само до събирането на наводки (информация за оперативно интересни лица), която са предавали на руските си колеги в лицето на военното аташе на СССР в щатите по това време.

По съвет на ГРУ резидентурата на РУ-ГЩ на БНА по това време е трябвало да се състои най-малко от трима оперативни работници на дипломатическо пиркритие.

Военните разузнавачи при режима на БКП са разчитали на колегите си от ГРУ и да получат информация за контраразузнавателното обезпечаване в съседните на НРБ натовски страни като Турция и Гърция.

По молба на българските си другари от военното разузнаване ГРУ е обещало да им представи материали за подготовката им за работа в САЩ.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Военното разузнаване и Варшавският пакт срещу НАТО” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов