|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Доносите на военното разузнаване срещу офицерите от Трета армия ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Петък, 19 Юни 2015 11:02

alt

Сайтът desebg.com публикува доклад за офицерите от Трета армия на военното разузнаване от април 1946 г. В него е коментиран ръководния й състав, като акцентът в коментарите е поставен върху политическата оценка и личностната характеристика, която поставеното по комунистически контрол контраразузнавателно отделение в Разузнавателния отдел (военното разузнаване по това време, бел. ред).

Така например командирът на Трета армия ген. Марко Атанасов е определен като „опасен двуличник”, който „не може дълго време да играе ролята на наш приятел и приятел на русите”.

Началникът на Щаба на армията полк. Георги Митов авторът на доклада, посочва, че го е спасил от „народния съд” след обещанието винаги да го следва, „но всъщност е много добре прикрит наш противник”.

Началникът на артилерийския отдел Димитър Попдимитров е определен като „скромен, мислещ и много добре подготвен офицер артилерист, член на нашата партия”.

За началника на оперативно-учебното отделение подп. Симеон Карадимов е посочено, че той и още един висш офицер са „най-активните звенари и скрити наши врагове в щаба на армията”.

За полк. Никола Събев, началник на мобилизационната секция, офицерът от военното разузнаване, посочва, че е много трудолюбив и самостоятелен. „Макар и в миналото да е имал известни връзки с богати румънци, мисля, че е честно ориентиран към ОФ”, е записано в доклада.

В документа, който е 13 листа, са коментирани още десетки офицери в същия стил – онези, които са с партията (БКП) и ОФ и враговете им в Трета армия.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов