|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Военното разузнаване: Речите на Георги Димитров не сплотяват армията около ОФ ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Събота, 06 Юни 2015 07:57

alt
Сайтът desebg.com публикува доклад за състоянието в командния и политически кадър във войската към 1 юни 1946 г. Докладът е на военното разузнаване, което следи за „вражески” прояви срещу комунистическата власт сред офицерския корпус.

По това време началник на военното разузнаване е ген. Петър Вранчев, деец на БКП и участник в Деветосептемврийския преврат, с който комунистическата партия влиза във властта.

Военното разузнаване констатира, че речите на лидера на БКП Георги Димитров и на военния министър ген. Дамян Велчев не са имали никакъв ефект върху сплотяване на офицерския корпус около Отечествения фронт, защото след произнасянето им не са последвали никакви действия.

Речите на двамата са произнесени на 17 февруари 1946 г. при отбелязването на празника на Военното училище. Тогава военният министър Дамян Велчев призовава за сливане на офицерите от царската армия с новите кадри. А Георги Димитров, чието присъствие в качеството му на председател на парламентарната група на БРП(к) е прецедент, произнася реч, в която заявява, че за да завърши превръщането на армията в „народна”, тя трябва да се откаже от старите национални идеали, които са „параван за осъществяването на чужди на нашия народ завоевателни цели”, да се превърне в опора на правителството на Отечествения фронт, офицерският корпус да бъде политически възпитан, а всеки офицер, който „прокарва противоположна линия” да бъде отстранен от армията, „макар и иначе да е способен и да тежи от ордени за действителни или мними заслуги в миналото”.

Няколко дни по-късно, на 22 февруари 1946 г., във в. „Свободен народ”, орган на БРСДП (о),    социалдемократическият лидер Кръстьо Пастухов публикува статията „Не ме изкушавайте, лицемери!”, като реакция на речта на Георги Димитров във Военното училище и обвинява българските комунисти, че са назначили във войската политкомисари и „народни генерали” и са разрушили „една високо морална, дисциплинирана и храбра първоразрядна армия, която ни издигна в очите на света”, за да я превърнат в оръдие на еднопартийната диктатура срещу народа. Пастухов е арестуван, разследван, осъден и убит в затвора, а в. „Свободен народ” е спрян.

Военното разузнаване, подчинено на БКП, констатира, че сред офицерския корпус има „не отделни, а многобройни случаи на дръзки и открити вражески проявления”. Изброени са закани срещу ОФ и главно по отношение на Работническата партия (комунисти), „безцеремонно своеволие и гавра с портретите на Сталин, Димитров и Тито”, антисъветски демонстрации и „дръзко пеене на шовинистични маршове”.

В документа се говори за връщане на стария сух и порядки. В същото време е поставен въпросът за политическата работа сред войската и ролята на политическите офицери, които по подобие на руския опит комунистическата партия се опитва да наложи в армията.

Документът  е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960” на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов